Inspiration

Virtual reality er snart hverdag

Simon Romanus, adm. dir. for Wonderworld VR, tror på, at virtual reality vil få mange naturlige anvendelsesområder i fremtiden. Af eksempler kan nævnes overvågning af produktionsprocesser på den anden side af kloden og læge­studerendes overværelse af en vanskelig operation – eller gengivelse af et mord for en jury.

Vi har fanget ham på telefonen. Simon Romanus er flyttet fra Stockholm til det sagnomspundne Los Angeles, hvor solen altid skinner. Her trives hans to døtre, og det er her, man skal befinde sig, hvis man vil være med til at lede den teknologiske udvikling inden for underholdningsindustrien. Simon Romanus, grundlægger af Wonderworld VR, har mange års erfaring med tv-produktion, men nu satser han på det næste store oplevelsesgennembrud, virtual reality (VR).

Teknologien er i dag så udviklet, at hjernen narres til at tro, at det, den oplever i VR, er virkeligt.

Men hvordan gik det til?

– Det var helt tilfældigt. Jeg blev vildt fascineret af teknologien, da jeg i flyet på vej til USA sad ved siden af en mand i 60-årsalderen, som fortalte, at hans søn arbejdede med VR. Manden sagde, at han, efter at have set en basketball-kamp med den nye teknologi, aldrig mere ville se en kamp på et almindeligt fjernsyn. VR var overlegent, det føltes som at sidde på første række. Senere kontaktede jeg sønnen, fik selv lov at prøve, og derefter besluttede jeg mig for at satse på det. Nu arbejder jeg i Los Angeles med min VR-virksomhed. Hovedkontoret ligger stadig i Stockholm.

Føles VR virkelig som om ”det var virkelighed”?

– Teknologien er i dag så udviklet, at hjernen narres til at tro, at det, den oplever i VR, er virkeligt. ”Nåh ja, jeg er jo her i stuen”, tænker man, når man tager VR-udstyret af. Og teknologien er let tilgængelig og billig. Alle, der har en smartphone, kan købe VR-briller fra få hundrede kroner og opefter. Mobilen sættes i en holder i brilleheadsettet, og derefter er du i et parallelt univers. Brillerne fungerer næsten som en kikkert. Den parallelle verden føles måske oven i købet mere virkelig end det virkelige liv. Det er så tæt på teleportering og tidsrejser, som man kan komme.

Hvorfor er VR så hot lige nu?

– Grunden, til at det er eksploderet i år, er, at teknologien nu kan anvendes bredt til en billig penge. Den er desuden blevet så god og raffineret, at den tiltaler alle.

Hvilke projekter har du gang i?

– Mange virksomheder synes, at virtual reality er super spændende, og de har indset, at det er fremtidens teknologi. Årets Melodi Grand Prix i VR var en kæmpe opgave, og jeg har netop lanceret en VR-app med popgruppen Aha. Der er et projekt i gang i samarbejde med SAS, og vi forhandler med en række større tv-selskaber og desuden en virksomhed inden for e-sport. Publikum skal kunne følge gamere, når de spiller i realtid.

Hvem, udover underholdningsbranchen, kan drage nytte af teknologien?

– Vi har f.eks. produceret en ortopædisk operationsfilm i VR, som vises til lægestuderende. VR gør, at de studerende kan se og forstå indgrebet bedre, end hvis de var med i virkeligheden. Alle får samme mulighed for at se operationen fra præcis den samme vinkel og høre lægens instruktioner.

Hvad så med forretningsverdenen?

– Man kan f.eks. følge produktionsprocesser på en fabrik på den anden side af kloden eller inspicere en ejendom mange kilometer fra, hvor man befinder sig. Man kan uden problemer gå ind i bygningen og opleve den. Man kan teste sæderne i helt nye togvogne eller sælge produkter på en helt ny måde. Virtual reality sparer rejser, tid, penge og reducerer miljø­påvirkningerne. Det er et fantastisk salgsværktøj.

Hvad med de traditionelle film – dør de nu?

– Film vil altid eksistere. Med deres hurtige klip og musik er de i sig selv en fantastisk oplevelse. Men man vil helt sikkert se mere virtual reality i fremtiden, selv i privatlivet. Tænk at kunne sidde ved siden af prinsesse Victoria og spise morgenmad eller genopleve sin barndoms højdepunkter eller en kammerats fødselsdag – i virkeligheden. Hver dag, hvis du vil.

Findes der ingen ulemper? Mord i virtual reality, måske?

– Føj, det lyder forfærdeligt, nej, men at kunne rekonstruere en forbrydelse og gengive den i VR for en jury er noget, som burde kunne anvendes. Og det ville være et kæmpe fremskridt. Så kan man se detaljer, som man aldrig tidligere har bemærket. Men der er da helt sikkert ulemper, det er der jo ved alt. Det kommer til at gå virtual reality på samme måde som al anden ny teknologi: Om fem år er det blevet en del af dagligdagen. Vi kommer til at tage det som en selvfølge.

Kort om Simon Romanus

Alder: 45 år. ”Selvom jeg føler mig yngre. Mine børn plejer at sige, at jeg selv er som et barn. På den gode måde”.
Familie: Kone og to døtre på 11 og 13 år.
Yndlings IT-gadget: Mobiltelefonen. ”Stadig uovertruffen og den udvikles hele tiden”.

3 af Simons bedste VR-tips

  1. Få hjælp fra folk, som kender til VR og ved, hvad de laver. Gør du det ikke rigtigt, kan det gå helt skævt. Det er muligt at komme helt tæt på virkeligheden, men det kræver både ansvarlighed og dygtighed.
  2. Brug fantasien! Du kan opleve steder, som er svært tilgængelige, og kan rejse i tiden. Jeg talte med History Channel, som vil udvælge historiske øjeblikke til at filme i VR. Tænk at kunne rejse tilbage i tiden og deltage i den amerikanske borgerkrig i ”virkeligheden”.
  3. Brug virtual reality til at formidle det eksklusive til de mange. Pludselig kan ti millioner mennesker prøve den seneste model fra et bestemt bilmærke.

Sådan foregår det

Wonderworld VR udvikler, producerer og distribuerer virtual reality. De bygger deres egne kamerarigs med det seneste inden for VR HD-kamerateknologi. Systemerne er specialdesignede til både mono- og stereoskopiske produktionssystemer med 4K CMOS-sensorer med vidvinkel-optik. De har lydsampling, som understøtter alle former for digitale og analoge produktionslyde i stereo og surround.

Vi tror, at det er nu, VR for alvor tager sit indtog »

Tekst: Elisabeth Krogh
Foto: Ann Johansson og Getty Images

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags