Infrastruktur

Vigtige spørgsmål på vej ud i skyen

Der er mange cloud-leverandører på markedet. Med det her spørgeskema i hånden bliver du en bedre indkøber.

Hvor sikre er mine data?

Privatliv og sikkerhed er blandt de vigtigste spørgsmål for mange virksomheder i dag, og derfor bør din cloud-udbyder have nogle nøjagtige processer, som de også skal kunne informere dig om – for at sikre dine data. Det er ønskværdigt, at de er certificeret inden for informationssikkerhed. En standard på det område er ISO 27000, der blandt andet indeholder regler for, hvordan informationssikkerhedssystemet skal oprettes og hele tiden forbedres. Der bør også være en proaktiv overvågning døgnet rundt.

Hvordan håndteres spørgsmål omkring GDPR og lignende?

Den nye europæiske databeskyttelseslovgivning, der trådte i kraft i foråret 2018, har givet en hel del hovedbrud – og måske også hovedpine – for virksomheder i alle størrelser. Årsagen er, at den indebærer strengere krav end tidligere til håndtering af personoplysninger om EU-borgere. Derfor handler det om at sikre, at cloud-tjenesterne sørger for, at kravene overholdes blandt andet ved at følge reglerne i ISO 27018.

Ydes der support?

Tag udgangspunkt i hvilket behov for support og tilgængelighed, netop du har. Sørg for, at der findes supportfunktioner, der dækker dette behov, blandt andet ved at du tilbydes direkte kontakt med en certificeret tekniker – og at du kan få den hjælp, du har brug for på dit eget sprog inden for et rimeligt tidsrum.

Kan man vælge mellem forskellige cloud-løsninger?

Der findes ikke en standard cloud-løsning, der passer til alle virksomheder. Derfor skal du kunne få en skræddersyet løsning med en private, en public og/eller en hybrid cloud. Bed udbyderen fortælle om, hvilke tillægsprogrammer og ekstrafunktioner, du kan få adgang til i skyen. Det kan dreje sig om værktøjer til at udvikle egne programmer, e-handelsløsninger, testkørsler, business intelligence, analyseværktøjer, markedsføringstjenester, AI-applikationer og meget andet.

Men hvordan ved jeg, hvad jeg skal vælge?

Der findes en række forskellige måder at drage nytte af alle skyens fordele på og for at finde ud af hvilken løsning, der passer dig bedst, har du måske brug for hjælp til at analysere dit behov. Det kan handle om at kigge på alt fra, hvor følsomme de data, du håndterer, er, og hvilken kapacitet du har brug for – til hvor meget du vil udvikle selv, og hvilke typer af forretninger I foretager. Uanset hvilken løsning du vælger, så vil den sandsynligvis skulle ændres i takt med, at en eller flere af betingelserne skal ændres. Sørg for, at det er let at justere tjenesterne løbende med cloud-udbyderen.

Lignende læsning:

Fem tips til succes i skyen

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags