Infrastruktur

Software vs. hardware: Et magtskifte

I computerens tidlige barndom var softwarens rolle at få hardwaren til at levere. I dag er det lige modsat. Innovation og udvikling sker for en stor dels vedkommende inden for software, og hardwaren fungerer stadig mere i baggrunden. Her er makrotendensen, der påvirker dine vigtigste, strategiske beslutninger.

“Software is eating the world”, skrev venturekapitalisten og iværksætteren Marc Andreseen i en artikel i The Wall Street Journal i 2011. Han mente, at stadig flere brancher vil blive drevet af software og i fremtiden blive leveret som digitale tjenester. I princippet vil alle virksomheder blive software-virksomheder. Det er svært at påstå andet end, at udviklingen har vist, at han havde ret. Til og med industrivirksomheder som GE og ABB taler i dag om sig selv som software-virksomheder.

”Et digitalt marked er et ’winner takes it all’-marked”

Denne udvikling sker naturligvis ikke bare på forretningsmodelniveau. Der er også tætte bånd knyttet til den teknologiske udvikling. Det er her vi bevæger os fra en hardware-centreret verden til en software-centreret verden. Det er samtidig også en verden, hvor den konkurrencemæssige situation kræver, at du som virksomhed følger med udviklingen.

“Et digitalt marked er et ‘winner takes it all’-marked. Du har jo altid adgang til den bedste tjeneste. Er der nogen grund til at vælge en konkurrent til Spotify?” siger Erik Timan, som er ekspert i anvendt digitalisering hos forskningsinstitutet RISE.

Erik arbejder med udvikling af prototyper sammen med virksomheder – ofte fra industrien. Ved hjælp af data, AI og IoT hjælper han virksomheder med at finde både bæredygtig effektivisering og nye tjenester.

“Vi kigger for eksempel meget på prædiktiv vedligeholdelse. Med blandt andet data fra sensorer kan vi forudsige, hvornår ting går i stykker, og effektiviteten vil falde. Her findes meget værdi, som giver både økonomisk og bæredygtig effekt hele vejen gennem værdikæderne. Når det er gjort, bliver det også lettere at kigge på nye forretningsmodeller”.

Derfor ved Ericsson så meget om vejret

I 1985 fastslog USAs højesteret i søgsmålet Digidyne vs. Data General, at det er ulovligt for virksomheder at knytte software til sin egen hardware. I samme årti startede open source-bevægelsen med Richard Stallman's GNU Project i spidsen. Software skal være tilgængelig for alle.

I 1985 var Ericsson i de sidste faser af udviklingen af deres første moderne mobiltelefon. I dag, 35 år senere, arbejder Sahar Tahvili som senior dataforsker ved den nye division GAIA (Global Artificial Intelligence Accelerator). De er 300 nye computeringeniører og dataforskere om at udvikle AI-tjenester til brug internt hos Ericsson, men også til at sælge til andre virksomheder. Sahar griner gerne og meget af ting, som Lars Magnus Ericsson ikke i sin vildeste fantasi have kunnet forestille sig. Det bliver nemt sådan, når du er doktor i software og har udgivet en anmelderrost bog med titlen "Multi-Criteria Optimization of System Integration Testing."

“Ericsson havde IT-infrastrukturen. Alt var på plads bortset fra kompetencerne. Computerkraft og hardware er den nemmeste del. Mange datapunkter kræver derimod, at den moderne software, der ligger på toppen, kan håndtere data fra de mange forskellige kilder”.

Sahar er ved at udvikle nogle AI-løsninger, der ligger så langt ude i fremtiden, at ingen har brug for dem endnu. Hun arbejder også på en AI-model, der ved mere om vejret end DMI, og som nu også kan bruges til at analysere og bekæmpe udbredelsen af covid-19. Baggrunden for dette er blandt andet Ericssons basisstationer til mobiltelefoni. Virksomhedens fysiske produkter er blevet en infrastruktur for software og nye forretninger.

Hvem gider lege med sammenlimet Lego?

Michael Rasmussen, der er Advanced Managed Service Sales Specialist hos Dustin siger:

“Vi arbejder næsten udelukkende med såkaldt software defined solutions. De er uafhængige af, hvilken producent, der har fremstillet hardwaren, så man bliver ikke låst til en bestemt leverandør. Det, mener vi, er vigtigt, og jeg tror, at mange virksomheder derude er enige med os.

Man kan sige, at softwaren forvandler hardware til Lego-klodser, du frit kan bygge med, i stedet for at have limet dem sammen i bestemte farver og former. For hvem har lyst til at lege med den slags Lego? Ikke dem der sammen er ved at bygge den nye metro i Oslo i hvert fald. Michael fortæller, hvordan Dustin leverede et fælles filsystem til dette gigantiske projekt med masser af aktører med forskellige behov.

“Masser af leverandører inden for vej, ventilation, elektricitet og så videre skal hele tiden være i stand til at dele filer og data på tværs af brancher. Globalt, sikkert og i de rigtige versioner. Og alt skal samles i en fælles database og filsystem”.

“Der sker meget på det her felt lige nu. Hele verden er i gang med rådgivning og indkøb”.

Det er helt enkelt den slags løsninger, der kræves for at lykkes i en verden, hvor softwaren spiser alt.

Erik TimanErik Timan, ekspert i anvendt digitalisering hos forskningsinstitutet RISE.Sahar TahviliSahar Tahvili, senior dataforsker ved den nye division GAIA (Global Artificial Intelligence Accelerator).

Forvandl dine data til forretningsindsigt

Download vores white paper og få mere at vide.

Til whitepaper (pdf)

Ønsker du, at vi i stedet sender det til din indbakke? Download det her.

Tekst: Robert Långström
Foto: Unsplash

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags