Infrastruktur

Skyfrit er ikke altid bedst

Der er mange fordele ved lidt skyer på himlen på en varm sommerdag. De beskytter mod solskoldning, de køler, og et par regndråber kan gøre græsset lidt grønnere.

Har du et skyfrit IT-miljø i dag? Flere og flere virksomheder og organisationer indser de mange fordele ved lidt skyer over IT-afdelingen. Det handler om at vælge den rigtige løsning til virksomhedens behov og forudsætninger. 

De sidste tre år er antallet af nordiske virksomheder og organisationer, der anvender IT-løsninger i skyen, steget med 50 %. Samtidig er der en stigning i gennemsnitlige antal cloud-løsninger, man anvender. I dag omfatter de ofte forretningskritiske løsninger inden for software og infrastruktur.  Spørgsmålet er ikke længere, om virksomheder og organisationer skal arbejde i skyen eller ej i fremtiden. Snarere drejer det sig om, hvilke cloud-løsninger og hvilke kombinationer af dem, der bedst lever op til de krav og forventninger, som virksomheden stiller. IT-landskabet bevæger sig hurtigt mod skyen.

Men hvorfor er der så meget hype omkring skyen? Hvilke fordele er der for forretningen? Virksomheder og organisationer vælger at flytte dele af deres IT-leverancer til skyen for at reducere omkostningerne, blive mere produktive og gøre deres løsninger mere skalerbare. Man køber en tjeneste, der tilbyder kapacitet og fleksibilitet, mere lagerplads, enklere administration og lavere personale- og driftsomkostninger. Afhængigt af cloud-løsningen behøver man for eksempel ikke at betale for hardware, licenser, vedligeholdelse og sikkerhedsopdateringer. Netop sikkerheden har afholdt mange fra at satse på skyen, men nu anses løsningerne for at være et mere sikkert alternativ end løsninger, der kører på eget udstyr.

Før valget af en cloud-løsning skal du vælge, om du vil satse på en standardiseret og offentlig løsning, som tilbydes af de store cloud-udbydere Google, Amazon og Microsoft, eller du ønsker en skræddersyet, specialtilpasset og privat løsning. Eller hvorfor ikke en kombination af disse, en hybrid cloud-løsning?

I dag har langt de fleste en cloud-strategi, der definerer behovene, forudsætningerne og de mulige løsninger. På globalt plan har 80 % af de større virksomheder en cloud-strategi, der baserer sig på en kombination af forskellige cloud-løsninger. Flere og flere spørger sig selv, om de kun skal satse på én cloud-løsning.

Ved valget af en cloud-løsning bør du starte med at stille dig selv følgende spørgsmål:

 • Hvilke krav er der til ydeevne, driftssikkerhed og tilgængelighed?
 • Hvem skal administrere løsningen (virksomheden selv, cloud-udbyderen eller en tredjepartsleverandør)?
 • Hvem ejer løsning en(IT eller virksomheden)?
 • Hvilke krav stiller vi til sikkerheden? Der er mindre end et år til, at EU's persondataforordning (GDPR) træder i kraft. Den vil forhindre bestemte data i at forlade landet. Det kræver en cloud-strategi, der indeholder alternativer med lokale, private cloud-tjenester.

Ved valget mellem offentlige, private og hybride cloud-løsninger er det især kravene til sikkerhed og forenkling af administrationen, der er afgørende.

Offentlige cloud-løsninger

En offentlig cloud-løsning leverer tjenester og infrastruktur via internettet. Disse løsninger har stordriftsfordele, der gør dem meget effektive til at dele ressourcer, men de er samtidig mere sårbare end private cloud-løsninger. En offentlig cloud-løsning er velegnet, hvis:

 • Dine standardiserede applikationer bruges af mange mennesker, for eksempel e-mail.
 • Dine aktiviteter kræver, at du kan teste og udvikle applikationskode.
 • Du anvender Software-as-a-Service-løsninger fra en udbyder, der har en veldokumenteret og implementeret sikkerhedsstrategi.
 • Du har brug for midlertidig ekstra datakapacitet.

Virksomheder og organisationer i Norden anvender offentlige cloud-løsninger til håndtering af videokommunikation, e-mail og meddelelsessystemer, samarbejde, videokonferencer, skrivebordsapplikationer samt lagring af data og sikkerhedskopiering. Mange IT-afdelinger er kritiske over for de offentlige cloud-løsningers IT-sikkerhed og driftssikkerhed. Derfor kan det være værd at se en ekstra gang på virksomhedens egne krav til sikkerhed, styring og kontrol, før man vælger en offentlige cloud-løsning.

Private cloud-løsninger

En privat cloud-løsning tilbyder tjenester og infrastruktur, der administreres på et privat netværk. Disse løsninger giver den bedste sikkerhed og mulighed for kontrol og overvågning. Til gengæld kræver de, at virksomheden investerer i og administrerer al software og hardware. Det mindsker muligheden for at spare penge. En privat cloud-løsning er velegnet, hvis:

 • Dine aktiviteter og ydelser består af dine data og dine applikationer. Sikkerhed og kontrol er afgørende.
 • Din virksomhed indgår i en koncern, som skal forholde sig til eksisterende politikker for sikkerhed og dataintegritet.
 • Din virksomhed har selv tilstrækkelige ressourcer til at drive et kommende cloud-datacenter effektivt.

Mange vælger private cloud-løsninger på grund af den forudsigelighed, kontrol og sikkerhed, som de tilbyder.

Hybride cloud-løsninger

En hybrid cloud-løsning er en kombination af offentlige og private cloud-løsninger med flere leverandører. Ved at fordele IT-miljøet i en hybrid cloud-løsning får du noget af det bedste og mest effektive til hvert enkelt af virksomhedens behov. Ulempen er, at du skal administrere og overvåge en række forskellige sikkerhedsplatforme og sørge for, at alle delene kan kommunikere. En hybrid cloud-løsning er velegnet, hvis:

 • Du ønsker at anvende Software-as-a-Service-løsninger, men stiller spørgsmålstegn ved sikkerheden. Her kan din leverandør lave en privat cloud-løsning til din virksomhed bag deres firewall. For yderligere at øge sikkerheden får din virksomhed adgang via VPN (Virtual Private Network).
 • Din virksomhed tilbyder tjenester, der er skræddersyet til forskellige vertikale markeder. Her kan du bruge en offentlig cloud-løsning til at kommunikere med virksomhedens kunder og samtidig opbevare kundernes data sikkert i en privat cloud-løsning.

Dell tror som leverandør på hybride cloud-platforme. De mener, at forskellige processer med varierende sikkerhedskrav egner sig godt til forskellige cloud-løsninger. Offentlige cloud-løsninger er mere effektive, men private cloud-løsninger anses stadig for at være mere sikre.

Vil du læse mere?

Tekst: Michael Gorringe  Foto: Shutterstock

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags