Infrastruktur

Skær omkostningerne ned med den rigtige licensstyring

Abonnementstjenester i skyen bliver mere og mere udbredte. Det har mange fordele, men desværre løser det ikke alle udfordringerne omkring licensstyring for store virksomheder. Der er stadig en del installerede licenser at holde styr på, og der er stor risiko for, at man betaler for noget, man ikke bruger.

Distributionsformerne for software har ændret sig hurtigt de seneste år. Traditionelle installerede licenser erstattes i stigende grad af cloud-baserede abonnementsformer. Det er der mange fordele ved. Virksomheder og organisationer kan få større kontrol med deres softwaremiljø, man kan øge fleksibiliteten, og man kan undgå at binde kapital, fordi man betaler ud fra anvendelsen.

– Problemet er, at det sjældent er så nemt, som det lyder, at få kontrol, forklarer Anouar Ben Jemia, ansvarlig for SAM (Software Asset Management) hos Dustin, og fortsætter:

– I dag lever en virksomhed ofte med et blandet miljø, hvor en del er på abonnementsbasis, og andet er installeret. Tidligere var udfordringen at have tilstrækkeligt mange licenser af den forskellige software, til at man kunne bruge den. Det er stadig aktuelt, men i dag ser vi som regel en overinstallation hos virksomheder og andre organisationer. Det vil sige, at man betaler for software, der ikke bruges.

I større organisationer er det ret normalt at bruge et enkelt image, hvor alle brugerne har adgang til en samling af software på deres computer. Men i nogle afdelinger – for eksempel HR, økonomi og marketing – er der ofte behov for forskellige specialløsninger. Ikke sjældent bestilles der for mange abonnementer til disse programmer, fordi IT-afdelingen ikke ved nok om, hvordan de faktisk bruges.

Med Dustins tjeneste scanner en agent jeres system for at se, hvad der er installeret på alle klienterne. Det bliver sammenlignet med jeres licenser og abonnementer.

– Med Dustins licensstyringstjeneste sørger vi ikke kun for, at din virksomhed har alle de licenser, der er brug for til at leve op til aftaler og krav. Vi tilbyder også IT-afdelingen bedre kontrol, fordi vi enkelt og automatisk analyserer, hvad der rent faktisk bruges. Med vores løsning kan man se, om man betaler unødigt meget for programmerne, uanset om det drejer sig om købte licenser eller abonnementer, forklarer han.

Med Dustins tjeneste scanner en agent jeres system for at se, hvad der er installeret på alle klienterne. Det bliver sammenlignet med jeres licenser og abonnementer. Desuden følges udnyttelsesgraden løbende.

– Normalt finder vi en del software, der ikke anvendes. Hvis det drejer sig om installeret software, kan man afinstallere den og lægge licensen tilbage på hylden for at bruge den, når nogen rent faktisk har brug for programmet. Hvis det er abonnementsbaseret software, kan man opsige abonnementet og straks spare på de månedlige omkostninger. Vi giver jer ganske enkelt total kontrol over omkostningerne til software, konkluderer Anouar Ben Jemia.

Vil du forbedre licensstyringen i din virksomhed?

Kontakt os

eller send en e-mail til vores licensekspert på [email protected] så fortæller vi mere om det!

Læs også om, hvordan Natur og Kultur fik kontrol over licenserne.

Skær omkostningerne ned med den rigtige licensstyring

Tekst: Björn Raunio
Foto: Shutterstock