IT-sikkerhed

Sikrere IT i en stadigt mere usikker verden

Digital transformation er en af de vigtigste tendenser inden for IT i dag. Denne tendens drives af de nye muligheder, der for eksempel skabes af cloud- og mobilitetsløsninger, men det er mere end en teknologisk tendens. Digital transformation påvirker grundlæggende den måde, virksomheder driver deres forretning på. Og det betyder også nye trusler mod IT-sikkerheden.

Der er udfordringer, der kan give store bekymringer, men der er håb.

Wannacry blev et wakeupcall for mange. Dette ransomware-angreb begyndte at sprede sig over hele verden den 12. maj 2017 og inficerede omkring 200.000 computere i 150 lande. Store virksomheder som Nissan, Renault og operatøren Telefonica blev ramt, og også mange små og mellemstore virksomheder og hospitaler. Gidselsprogrammet låser filerne på den inficerede computer og kræver en løsesum for at låse filerne op. Angrebet blev blandt andet så omfattende, fordi mange virksomheder og organisationer ganske enkelt ignorerede de sikkerhedsrettelser, der faktisk var blevet distribueret.

Wannacry-angrebet er uden fortilfælde i størrelse og skadelighed, og det var endnu en advarsel til mange virksomheder og organisationer om de reelle IT-sikkerhedstrusler, der skal håndteres. Software skal beskyttes og holdes opdateret, og begivenhederne i maj betyder, at mange virksomheder har brug for at gennemgå deres procedurer for opdateringer.

De mest almindelige IT-sikkerhedsproblemer for nordiske virksomheder vedrører pc'er, der inficeres af skadelig software (malware som for eksempel Wannacry) samt håndteringsfejl hos medarbejderne. Endnu et voksende sikkerhedsproblem er den stigende brug af cloud-computing og mobile enheder, som inficeres med skadelig software. 35 % af alle virksomheder i Norden og 28 % af alle små og mellemstore virksomheder har på et tidspunkt mistet data eller er blevet ramt af mistede indtægter eller omkostninger som følge af sikkerhedsproblemer.

Og disse trusler tages alvorligt. IT-sikkerhed er en hovedprioritet, og inden for to år forventes virksomheder i Norden at investere næsten 20 milliarder kroner i sikkerhedsrelaterede produkter og tjenester.

Med de stadigt mere avancerede og målrettede angreb vælger mange virksomheder at satse på en overordnet styring af virksomhedens samlede IT-miljø, inklusive klienterne. Desuden prioriteres især virksomhedens mobile enheder samt identitets- og adgangsadministrationen. En klar tendens er, at virksomheder og organisationer satser mere på hurtigt at kunne identificere et sikkerhedsproblem og begrænse dets skadelige virkninger, når det indtræffer, end at prøve at spærre for truslerne med alle tænkelige midler. Dette har vist sig at være meget vanskeligt og dyrt. Parallelt hermed viser de større IT-leverandører stigende interesse for at tilbyde backuptjenester, der omfatter sikkerhedskopiering, arkivering, styring og støtte til overholdelse af lovgivning og regler.

Med de stadigt mere avancerede trusler er det vanskeligere for mange at tiltrække og fastholde den kompetence, der kræves for at holde trit med truslerne. 90 % af alle virksomheder og organisationer overvejer derfor også tredjepartsløsninger (IT-driftstjenester) til at administrere dele af IT-infrastrukturen og sikkerhedsmiljøet.

Vil du læse mere?

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags