Infrastruktur

Eksperten: Derfor bør du satse på virtualisering

Det er oftest bedst for små og mellemstore virksomheder at satse på virtualisering, når gamle it-løsninger er udtjente. Erik Dahl og hans team hos Dustin udreder først, hvordan kunden kan få gavn af en virtualisering og tilpasser løsninger ud fra det.

Tidligere blev software udviklet til at fungere med en bestemt hardware. I dag er det lige modsat. Funktionerne ligger primært i softwaren, mens hardwaremærket er underordnet. Det har gjort det nemmere at virtualisere og at bruge en enkelt computers ressourcer til flere forskellige opgaver sideløbende.

Store virksomheder har ofte en arv af gammelt hardware og software, som skal fortsætte med at fungere sammen. Men det er oftest bedst og nemmest for SMV’er at satse på virtualisering, når gamle it-løsninger er udtjente. 

– Vi anbefaler næsten altid vores kunder at virtualisere servere og applikationer, siger Erik Dahl, Server & Storage Specialist hos Dustin i Danmark.

Der er flere fordele. F.eks. forekommer der ingen fastlåsning til en bestemt hardwareproducent. Hardwaren kan udnyttes mere effektivt, og det er nemt at flytte applikationer og servere fra egne maskiner til ekstern hosting – og tilbage igen, hvis det ønskes. Derved gøres katastrofehåndteringen også nemmere. Når man tager backup på de virtualiserede maskiner, f.eks. via en cloud-løsning, er det hurtigt og nemt at genskabe alt, hvis der sker noget med hardwaren. Med en live migration-løsning behøver man slet ikke at opdage, at der er sket noget – de virtualiserede løsninger flyttes automatisk fra en ødelagt til en fungerende maskine.

Hvilken løsning er den bedste til virtualisering af servere og applikationer? Erik Dahl fortæller, at Dustin ikke satser på universalløsninger, men i stedet identificerer, hvad kunden kan få ud af en virtualisering.

– Er det øget tilgængelighed, fleksibilitet eller lavere omkostninger, der er målet? Derefter skræddersyr vi ud fra kundens ønskemål. Der findes selvfølgelig totalløsninger fra de store producenter, men de er dyre. Som regel kræves der op mod 10.000 brugere, for at de kan lønne sig, siger Erik Dahl.