Infrastruktur

Sådan ved du, om serverkonsolidering er det rette for din virksomhed

I dag er det muligt at drive en hel virksomheds IT-infrastruktur på få servere, men et hårdt konsolideret og virtualiseret servermiljø er ikke nødvendigvis altid det rette valg.

Hvorvidt og i hvilken udstrækning en virksomhed kan konsolidere sine servere beror på flere forskellige parametre, eksempelvis:

  • Hvordan licensaftalen ser ud
  • Antal servere samt deres udnyttelsesgrad 
  • Hvor gamle serverne er
  • Hvilke applikationer, der køres på serverne

Det første man skal tage stilling til er, om virksomhedens infrastruktur har nok servere til at det er fordelagtigt at konsolidere dem. Større virksomheder har ofte en tilpas stor infrastruktur til at det kan være lønsomt. For mellemstore virksomheder, og ikke mindst mindre virksomheder, er det ikke altid tilfældet. Har organisationen en håndfuld servere, der er et par år gamle, er en serverkonsolidering ved hjælp af virtualisering ofte den rette vej. 

En af grundstenene i en vellykket serverkonsolidering er at finde den rette balance i jagten på at reducere omkostninger og samtidig kunne garantere både tilgængelighed og performance.
Kombinationen af forbedret serverperformance og mere modne platforme for virtualisering har gjort det fuldt muligt at køre en hel virksomheds IT-infrastruktur på blot én server. Der er dog ikke godt at være afhængig af én server, uanset hvilken funktion den har, hvis man vil garantere så høj tilgængelighed som muligt. Med nutidens serverpriser er det desuden unødvendigt.

En god minimumkonfiguration er tre servere, der kan dele belastningen. At have kun to servere er ineffektivt, eftersom begge skal rumme den andens belastning, hvis noget går galt. Et alternativ til virksomheder med et større antal servere er at have helt frie servere som backup. Hvor mange servere virksomheden vælger, afhænger desuden af, hvilke performancekrav applikationerne stiller og hvordan de licenseres.

Trods de seneste års forbedringer er der stadig situationer, hvor et hårdt konsolideret og virtualiseret servermiljø ikke er det rigtige valg. Der findes stadig applikationer, der ikke supporteres fuldt ud på alle hypervisors. Her skal IT-afdelingen være forsigtig. Gamle, men stadig vigtige systemer, som virksomheden ikke har øje for hvordan rent faktisk fungerer, skal også behandles med nøje forsigtighed.

Det samme gælder eksempelvis tunge databaser, som i dag fungerer fint. Man bør også have i baghovedet at serverkonsolidering ved hjælp af virtualisering også påvirker netværk og storagesystem. Tager man højde på dette, opnår man bedst mulige resultat.

Vil du vide mere? Download vores whitepaper ”Server og Sikkerhed”.