Infrastruktur

Sådan fungerer teknologien: 10 interessante fakta om wifi

Hvordan får jeg bedre tilslutning? Hvad gør en WiFi-hunter? Hvordan surfer vi i fremtiden? Her er ti interessante fakta om den teknologi, som de fleste af os bruger dagligt.

1. Wifi for dummies

Wifi, eller IEEE 802.11, blev udviklet for at undgå netværkskabler, og det er den mest almindelige teknologi bag trådløst netværk. Den fungerer nogenlunde som en radio. En router modtager signaler og sender dem trådløst via frekvensen 2,4 GHz eller 5,0 GHz til din computer, telefon eller en anden enhed. Signaler på 5,0 GHz-frekvensen bliver mindre påvirket af andre husholdningsapparater og er hurtigere, men de kan ikke gå gennem vægge lige så godt som det lavere signal.

2. Alohanet – forgængeren

Allerede i 1971 blev Hawaiis øer bundet sammen af et radiobaseret kommunikationsnetværk. Det blev kaldt for Alohanet. I 1972 blev det forbundet med Arpanet, som var forgængeren til dagens internet.

3. Vic Hayes – “wifi’s fader”/h2>

Hollænderen Vic Hayes var en af de ledende figurer, da arbejdsgruppen med det mundrette navn IEEE 802.11 Working Group for Wireless LANs blev dannet i 1990. I marts 2000 overbeviste han de europæiske myndigheder om behovet for at friholde frekvenser til trådløst netværk på 2,4 og 5 GHz.

4. Brancheorganisationen Wi-Fi Alliance

Da IEEE 802.11-standarden begyndte at blive brugt i begyndelsen af 2000-tallet, opstod der mange problemer med, at produkter fra forskellige producenter ikke fungerede sammen. Derfor blev Wi-Fi Alliance dannet, så man kunne løse problemerne. Det var også denne gruppe, der gav navnet til det, vi i dag kalder for wifi.

5. Hvorfor hedder det wifi?

Det nuværende Wi-Fi Alliance havde brug for et navn til teknologien, der var lidt mere fængende end IEEE 802.11b Direct Sequence. Ud af ti forskellige alternativer, som bureauet Interbrand havde foreslået, faldt man for Wi-Fi, der lagde sig lidt op ad forkortelsen Hi-Fi. Det er altså ikke en forkortelse af ”wireless fidelity”, som mange fejlagtigt tror.

6. Dagens standard

Siden 2013 IEEE 802.11ac-standarden været gældende. Standarden erstatter IEEE 802.11n. Forskellen i hastighed mellem de to er stor. Med en teoretisk max hastighed på 1 300 Mbit/sek er 802.11ac næsten tre gange så hurtig som sin forgænger. Der findes en endnu hurtigere standard med endelsen ”ad”, men den har for kort rækkevidde til at kunne erstatte IEEE 802.11ac.

7. Et kig ind i fremtiden

For dig som almindelig bruger, er IEEE 802.11ax primært en standard, der er interessant for fremtiden. Udover hastigheder på op til 10 Gbit/sek så vil dine online enheder ikke bruge nær så meget batteri. Standarden vil se dagens lys i 2019, men allerede i år vil producenter begynde at sælge routere, der understøtter 802.11ax.

8. Sikre dit wifi med kryptering

Det er meget vigtigt, at din router er beskyttet – ellers kan hvem som helst se din netværkstrafik. Den sikreste kryptering er WPA2, eller wi-fi protected access 2. WPA2 koder al trafik ved hjælp af nøgler. Krypteringen udskifter nøglerne ved hver kommunikationsmulighed og den er meget svær at bryde. Alligevel lykkedes det for nogle forskere i efteråret 2017, så helt sikker kan man altså ikke være – ikke engang med WPA2.

9. Digital variant af fuglekiggeri

Gem ordet wardriving i din hukommelse. Det benyttes af dem, der er interesserede i at samle informationer om åbne trådløse netværk. For konkurrencemennesker arrangeres der konkurrencer i wardriving, hvor det gælder om på tid at finde flest åbne netværk. Hvad med at kalde dem for wifi-jægere på dansk?

10. Tips til bedre wifi-opkobling på kontoret

Hvis du har flere access points i en bygning - for eksempel på et kontor, vil din computer og telefon automatisk forsøge at koble på det access point, som du sidst var tilkoblet. Det kan give problemer, hvis du bevæger dig rundt på forskellige steder i lokalet. Hvis din opkobling er langsom, så prøv at slukke og tænde igen for wifi på din enhed. Så bliver du automatisk koblet på det nærmeste access point.

Læs mere om Network as a Service »

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags