Infrastruktur

Sådan forbereder du en overgang til et softwarebaseret datacenter

Softwarebaserede datacentre er morgendagens realitet, og selvom en overgang kan ligge langt ude i fremtiden for mange virksomheder og organisationer, kan forberedelsesarbejdet indledes allerede i dag.


Overgangen til softwarebaserede og mere automatiserede datacentre tegner godt. For at kunne leve op til forventningerne, skal mange virksomheder dog gennemgå en kulturel prøvning.


Med forandringer på it-området kan en god timing være forskellen på succes og flop. Det perfekte tidspunkt for overgang til et softwarebaseret datacenter ligger formentlig flere år ud i fremtiden for de fleste virksomheder, men jo tidligere forberedelserne starter, jo større er sandsynligheden for, at projektet lykkes.

  • Trin 1 i forberedelsesarbejdet er at sætte sig ind i de centrale begreber.
  • Trin 2 er at finde en komponent, proces eller et område, der kan høste fordelene
  • Trin 3 betyder, at et projekt starter og et roadmap for implementering udvikles og kan initiere, hvornår de bagvedliggende løsninger kan leve op til forventningerne.


Investeringer i teknologi er kun en del af puslespillet. Håndteringen af kulturelle forandringer, at gå væk fra en organisation, hvor personale, der håndterer netværk, servere og storage, samt udviklingsafdelingen sidder adskilt fra hinanden, er en endnu større del af arbejdet.


DevOps-måden at tænke på kan hjælpe med disse forandringer, da den lægger vægt på samarbejde mellem softwareudviklere og it-drift. I stedet for at se de to grupper som siloer, der sender ting til hinanden uden helt at fungere sammen, erkender DevOps den gensidige afhængighed mellem de to. Som tidligere nævnt er dette en vigtig forudsætning for en vellykket satsning på et softwarebaseret datacenter.


Det er kun vha. samarbejde, som disse, man kan finde processer, som virksomheden kan drage fordel af. For en ødelagt proces er stadig en ødelagt proces, uanset hvor automatiseret, den er, ifølge Gartners analytiker Dave Russell.


Baseret på hver virksomheds unikke forudsætninger er det bedste råd at tage et trin ad gangen og afvente, indtil løsningerne på markedet kan levere tilstrækkeligt med funktionalitet, interoperabilitet og desuden fungerer i skarp drift, ifølge Dave Russel. Hans råd er at lade infrastrukturarkitekterne eksperimentere med offentlige skyer i små projekter, samt at være åben for at lære af, hvad andre laver.


Vil du vide mere? Download vores whitepaper ”Morgendagens datacenter er blødt.”