Inspiration

Robot hjælper med plejen

Doktor Pepper er en 1,5 meter høj robot, som kan revolutionere sundheds­væsenet. Den kan minde ældre om, at de skal tage deres medicin, hjælpe til i venteværelset hos lægen og bruges i undervisning.

Tanken er, at robotten skal aflaste personalet i sundhedssystemet og medvirke til en bedre patientpleje ved hjælp af kunstig intelligens og nye, avancerede analyser. Mathias Ekman, der er forretningsudvikler inden for sundhed og sygepleje hos Microsoft, tror på, at robotten kan revolutionere sygehusvæsnet i fremtiden. Nu forsøger han at få det svenske sundhedsvæsen til at få øjnene op for fordelene.

– Første skridt er at få innovative kræfter i og uden for sundhedssystemet til at overveje, hvordan robotten kan bruges i sygeplejen. Vi tilbyder, at virksomheder kan komme og besøge os og prøve, hvordan den fungerer i forskellige sammenhænge, fortæller han.

En række mulige anvendelsesområder

Doktor Pepper, som blev udviklet i Japan i 2014, virker indtagende med sine store øjne og arme. Mathias Ekman opremser en række mulige anvendelsesområder: Den kan huske ældre på at tage deres medicin, hjælpe til i venteværelset hos lægen, og den kan oven i købet bruges i undervisning.

Robottens introduktion i Sverige sker på et godt tidspunkt. Landet har en målsætning om, at Sverige skal være verdensledende indenfor e-sundhed i 2025.

– Vi tror, det er fuldt muligt, da Sverige allerede er kommet langt på det tekniske område. Nu gælder det om at udnytte dette forspring og gøre det muligt for e-sundhed at blive en fremtidig industri i Sverige, siger Mathias Ekman.

Interagerer med andre opkoblede enheder

Microsoft arbejder allerede sammen med en række virksomheder for at afprøve, hvordan robotten kan anvendes. Et eksempel er Sigma IT Consulting.

– Vi undersøger, hvordan Doktor Pepper kan få informationer fra andre opkoblede enheder, dvs. at få robotten til at lære af sine omgivelser. Den vil f.eks. kunne lukke et åbent køleskab, finde ud af, at medicinskabet ikke er blevet åbnet i løbet af dagen, tjekke om en person er blevet for længe på toilettet eller sætte skridsåler under skoene, hvis der er risiko for glat føre.

Sådan fungerer Doktor Pepper

Robotten Doktor Pepper har fire mikrofoner, to HD-kameraer – et i munden og et i panden – samt en 3D-dybdesensor bag øjnene. Den har også et gyroskop i maven, som kan foretage eksakte målinger, samt berøringssensorer i hovedet og hænderne. Den mobile underdel er blandt andet udstyret med to ekkolod. Dustin er forhandler af Doktor Pepper i de nordiske lande.

Tekst: Nina Schmieder

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags