IT-sikkerhed

Printere – en ubevogtet genvej for hackere

Ligesom du beskytter virksomhedens computere og servere, er det vigtigt, at printmiljøet også er en del af virksomhedens sikkerhedspolicy. Det mener Stefan Berglund, Sverigechef inden for print hos HP, der har inkluderet samme sikkerhedsstandard i printerne som i klienterne.

Forestil dig et universitet, hvor nogle elever aflytter printeren og får fat på eksamensspørgsmålene i forvejen. Eller at en virksomhed, der scanner kreditkortsnumre, mister disse. Der er mange eksempler fra det virkelige liv, hvor personer har fået adgang til virksomhedskritisk information via internettilsluttede enheder og produkter. For størstedelen af små og mellemstore virksomheder er printmiljøet et glemt område, når det gælder grundlæggende IT-sikkerhed.

– I dag består printere af samme komponenter som en pc: harddisk, processor og software. Eftersom printeren er tilsluttet netværket, er den også sårbar over for angreb. Det er heller ikke altid, at printmiljøet er en del af IT-afdelingens ansvar, eller så har man måske ikke nogen intern IT-kompetence, siger Stefan Berglund.

Så hvordan undgår man, at hackere finder vej ind i netværket via printeren?

– Her hos HP har vi løst problemet og gjort det nemt for kunden ved at inkludere samme sikkerhed i printerne, som vi er førende i inden for computere. Samtlige af vores Enterprise-printere, der er tilgængelige i dag, har antivirussoftware, datakryptering og et sikkerhedssystem, hvor det kræver en kode for at få adgang til udskrifterne. Alt er indbygget og klart til aktivering. Når du har lavet en sikkerhedspolicy for, hvordan du vil beskytte printerne, vil samtlige nye maskiner, der inkluderes i samme netværk, automatisk have det samme sikkerhedsniveau, fortæller Stefan Berglund.

Printerne registrerer, hvis nogen forsøger at ændre på operativsystemet, og slukker automatisk ned og gendanner systemet, som det var før angrebet. – I en mere mobil virksomhedsverden, hvor alle gerne vil printe fra mobilen, når det passer dem, øges behovet for en sikkerhedspolicy til printmiljøet. Ofte stirrer vi os blinde på omkostningen pr. udskrift og glemmer prisen for et eventuelt angreb, med alt hvad det indebærer, advarer Stefan Berglund

Problemfri print til leje

Ud over sikkerhedsspørgsmålet ser han, at kunderne ønsker at betale for en funktion, hvor man ikke ejer selve udstyret.

– Det behov opfylder vi ved at tilbyde ”Managed Print Services”, hvor virksomheden betaler en fast månedlig pris eller ud fra antallet af udskrifter, siger Stefan Berglund.

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags