Infrastruktur

Netangreb kræver sikker storage og backup

Sikkerhed skal være en integreret del af dit IT-system lige fra begyndelsen. En væsentlig faktor er at have den rigtige storage og backup løsning.

Stadigt flere danske virksomheder oplever netangreb, hvor deres data enten bliver krypteret eller låst, ledsaget af et krav om ”løsepenge”. Her skal sikkerheden tænkes ind fra begyndelsen, når man vælger storage og backup, siger løsningsarkitekt hos Hewlett Packard Enterprise, Christian Post.

– Generelt er de danske virksomheder meget robuste, men ingen kan vide sig helt sikre, og når først angrebet rammer, kan det blive dyrt. Hvis du betaler for at få dine data igen, vender netpiraterne helt sikkert tilbage, og det er ikke sikkert, at du overhovedet får dine data retur – så det vil jeg ikke anbefale. Omvendt kan det i værste fald koste en virksomhed livet, hvis alle data bliver skadet eller skjult, og enhver virksomhed, der bliver ramt, kan mærke det i hverdagen, siger han.

En enkelt patentløsning på problemet findes ikke, men alle virksomheder bør i samarbejde med deres IT-leverandør tænke et beredskab ind i systemet, pointerer løsningsarkitekten.

– Det mest oplagte er backup, suppleret med løbende virtuelle kopier direkte på storagesystemet af de mest kritiske data – dette kan foretages med meget korte intervaller uden indflydelse på driften. Det er dybest set blot et spørgsmål om indstilling og den rigtige software. Du er ikke garanteret mod et angreb, men risikoen for, at virksomheden bliver lagt ned i længere tid, bliver markant mindre, siger Christian Post.

Med HPE 3PAR kan backup laves helt uden bånd og uden backup-software. Det sker via flat backup til HPE StoreOnce Backup Appliance, som har en særdeles effektiv deduplikering og som ­benytter diske til håndtering af backup, lige fra de mindste lokationer til de største installa­tioner. Samtidigt er det muligt, at benytte integreret replikering af backup-data f.eks. fra et datterselskab til hovedkontoret med minimal båndbredde.

Har man ikke fået gennemgået sin storage og backup-løsning indenfor det seneste år, vil en dialog omkring mulighederne med den nyeste teknologi være en oplagt mulighed for at få bedre sikring af sine data, påpeger Christian Post.

– Hewlett Packard Enterprise leverer løsninger til alle typer af virksomheder og organisationer – og udviklingen i forhold til den eksisterende løsning er ofte markant. Typisk ser man en langt bedre integration til backup, og man får mulighed for virtuelle kopier og replikering af data på flere lokationer – selv i mindre installationer. Da løsningen typisk vil være all-flash – eller have høj andel af flash kapacitet – vil man som ekstra bonus opleve langt bedre svartider, siger han.

Gode råd til virksomheder

Sikkerhedsorganisationen DK-CERT har en række gode råd til, hvordan man passer på sine data og sine personlige oplysninger. Det gælder både privat og i virksomhederne:

  • Brug et antivirusprogram med automatisk opdatering, en firewall og et anti-spywareprogram.
  • Brug opdaterede versioner af dit styresystem, din webbrowser og din e-mail – brug automatisk opdatering, hvis du kan, så du ikke glemmer det.
  • Tænk dig om, inden du åbner vedhæftede filer – også hvis de kommer fra en person, du kender. Kig især kritisk på filens navn: Er det underligt eller tillokkende?
  • Slå kryptering til, hvis du bruger trådløst internet. Vælg en stærk kryptering.
  • Brug din sunde fornuft – selv med de fire første punkter på plads, skal du altid være kritisk over for de netsteder, du besøger.
  • Slet spam uden at åbne det – og svar aldrig på spam.
  • Hent kun programmer fra netsteder, du stoler på.
  • Brug altid adgangskode til at logge ind på computeren.
  • Indstil sikkerhedsniveauet, så du altid bliver spurgt, når der skal overføres programmer, filer og informationer.
  • Lav sikkerhedskopier af dine vigtige dokumenter og filer – og tjek, at de kan genindlæses.

Tekst: Per Gregersen
Foto: Erika Weiland