Infrastruktur

Morgendagens nye bløde datacenter

Langsomt, men sikkert er brikkerne begyndt at falde på plads for en form for datacenter, hvor software er vigtigere end hardware, og administrationsværktøjerne automatisk finder de ressourcer, en applikation har brug for.


Et såkaldt softwaredefineret eller software-defined datacenter (SDDC) tilbyder en infrastruktur, hvor alt er virtualiseret, og applikationerne leveres som en tjeneste. Konceptet bygger videre på private skyer og lover en øget automatisering og fleksibilitet.


Virtualisering har allerede åbnet op for øget fleksibilitet og automatisering på serverområdet, men den store vision er nu også at virtualisere storage, netværk og sikkerhed under navnet softwaredefineret storage, netværk og sikkerhed. Når disse dele kan samarbejde, får vi et software-defined datacenter eller et softwarebaseret datacenter. Selvom det softwarebaserede datacenter pt. er en infrastrukturtrend, sker overgangen ikke over én nat. It-afdelinger kan, med beføjelse, opleve en urolighed over sikkerheden, omkostningerne og hvorvidt produkterne er opgaven voksen.


I mellemtiden er produkter på det respektive område ved at blive udviklet. Nogle eksempler er f.eks. HP’s OpenFlow-kompatible Virtual Application Networks (VAN) SDN Controller, Cisco Systems Application Centric Infrastructure (ACI) og VMware’s NSX-platform. Den store udfordring bliver, at få alle dele til at samarbejde.


Med EVO SDDC gør VMware også et forsøg på at knytte deres værktøjer sammen. De første integrerede systemer skal leveres af partnervirksomheder i løbet af de første seks måneder næste år. Virksomheden siger dog, at det vil tage tid, inden hardware og software kan adskilles. For at EVO SDDC skal fungere helt, kræves nemlig en tæt integration med den bagvedliggende hardware.


Det er nemt at affærdige trenden med softwaredefineret som en ”hype”, og det er uden tvivl et trendord i dag. Softwaredefineret sikkerhed er f.eks. begyndt at nærme sig toppen på Gartners Hype-kurve. Området befinder sig lige nu i den del, som analysevirksomheden kalder ”toppen af opblæste forventninger”. Men ikke at forsøge at høste de fordele, servervirtualisering også tilbyder på andre nærliggende områder, ville være en fejl.


Vil du vide mere? Download vores whitepaper ”Morgendagens datacenter er blødt.”

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags