Infrastruktur

Mød fremtiden

Opbygningen af en effektiv og afbalanceret it-infrastruktur er en stor udfordring – ikke mindst fordi brugernes behov forandres så hurtigt. Nøglen er ikke at forsøge at forudse fremtiden, men derimod at skabe en fleksibel infrastruktur, der er forberedt på at møde den.

Hvad er it-infrastruktur? It-infrastrukturen udgøres ofte af en blanding af lokal og ekstern drift samt cloud-løsninger. Det gælder om at tænke sig nøje om og gennemgå behovene. Et vigtigt spørgsmål er, hvor fleksibelt systemet skal være.

Opbygning af en it-infrastruktur, der opfylder virksomhedens behov, kræver grundige forundersøgelser. Så langt er de fleste enige. Men der er faldgruber. 

– Pas på ikke at lave en løsning, der kun opfylder de behov, der findes i dag eller i det kommende år. Det er svært at spå om fremtiden, og derfor er det vigtigt at skabe en fleksibel infrastruktur, som hurtigt kan håndtere nye krav uden at skulle ombygges, siger Markus Lassfolk, Principal Technical Architect hos firmaet Truesec, der i Sverige er førende inden for it-infrastruktur og -sikkerhed.

En af farerne ved ufleksible it-infrastrukturer er, at det tager lang tid at levere nye funktioner og tjenester. Dette medfører ofte, at brugerne går til en tredjepart uden for it-afdelingens kontrol for at få det, de skal bruge, og derfor er såkaldt Shadow IT nu almindeligt i mange organisationer.

– En nem måde at opfylde it-behovene på er at købe cloud-løsninger. Men skyen er ikke løsningen på alt, selvom det virkede sådan for nogle år siden. Det siger Andreas Remmer, datacenterspecialist hos Dustin. 

Nu går udviklingen i retning af at kombinere skyen med inhouse-løsninger. Et typisk scenarie er, at virksomheden selv ejer de mest centrale dele af it-infrastrukturen – f.eks. lagring, identitetshåndtering og virksomhedskritiske applikationer – og køber løsninger som CRM- og ERP-systemer i skyen.

– Set ud fra et hardware­perspektiv er det ikke længere særligt indviklet at opbygge et mindre lokalt data­center. Det er væsentligt nemmere end for blot et par år siden. Udfordringen består i at opbygge en central infrastruktur til at håndtere cloud-løsningerne, som ikke nødvendigvis behøver at være fra én og samme leverandør, siger Andreas Remmer.

Infrastrukturen bliver derfor ofte et miks af lokal drift, cloud-løsninger og måske ren applikationsdrift fra en ekstern partner. Andreas mener, at det første spørgsmål, virksomhederne skal stille sig selv, før de begynder at opbygge deres it-infrastruktur, er, hvad de vil med deres it, og hvor fleksibel infrastrukturen skal være for at kunne tackle fremtidens udfordringer.

– Først derefter er tiden inde til at begynde at skitsere en løsning, siger Andreas Remmer.

Men hvordan ser en fleksibel it-infrastruktur ud i praksis? Mikael Nyström, Chief Architect hos Truesec giver sit input:

– Den er modulopbygget, så en eller flere dele kan fjernes, uden at resten påvirkes, siger han.

Mikael Nyström forklarer, at det næsten ville have været umuligt for 10 år siden. Dengang lignede it-infrastrukturen mest sammen­limede LEGO klodser. Men i dag er situationen en anden. Blandt andet fordi meget af hardwaren til netværk, lagring og servere er blevet softwareuafhængig.

– Nu om dage sidder intelligensen i softwaren, mens hardwaremærket er underordnet. Derfor er det nemt at udskifte hardware, når det er forældet, mens softwaren fortsætter med at køre, siger Mikael Nyström. 

Et eksempel er lagring. I dag fås der lagringssystemer, som er stort set hardwareuafhængige, hvilket betyder, at lagringssoftwaren kan installeres på en eksisterende eller ny server. Funktionerne er de samme som med traditionelle systemer. 

– Konceptet har mange fordele. Man bliver ikke låst fast til en specifik hardwareleverandør, og det bliver oftest nemmere at opgradere hardwaren med ny teknologi, hvilket giver investeringsbeskyttelse, supplerer Andreas Remmer fra Dustin.

Når det gælder drift og vedligeholdelse, er automatisering en voksende trend.

– Ting, der før blev gjort manuelt, kan nu gøres automatisk. Hvis datacentret går ned, kan det startes op et andet sted, uden at man behøver at løfte en finger. Og når man opgraderer én server, kan man opgradere alle på én gang, siger Markus Lassfolk hos Truesec.

Andreas fra Dustin forklarer, at automatisering er en naturlig følge af den udvikling inden for virtualisering, som har fundet sted siden sidst i 1990’erne. Teknologien gør, at det går relativt hurtigt og er nemt at installere en ny server, hvilket har medført, at virksom­heder i dag har væsentligt flere servere. Men virtuelle servere skal også vedligeholdes, og det kræver flere automatiserede processer.

– Automatisering er ikke noget nyt, men bestemt noget, vi kommer til at se mere af fremover, fastslår Andreas Remmer fra Dustin.

Få mere at vide på dustin.dk/group/hardware/server-storage eller kontakt en rådgiver på tlf. 7013 7040.


Tekst: Hanna Larsson
Illustrationer: Valero Doval

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags