IT-sikkerhed

Mindre virksomheder rammes 10 gange hårdere af cyber crime

Små og mellemstore virksomheder er dårligst til cybe- sikkerhed. Mange tror, at de er langt bedre, end de rent faktisk er i dag.

I den seneste rapport ”Säkerhet och konkurrenskraft” konstaterer analysebureauet Radar og IT-virksomheden Visolit, at 90 procent af de store virksomheders cyber-sikkerhedsmodenhed er på det rigtige niveau til at tackle nutidens cyber-trusler. Blandt SMV’er er det kun 10 procent, der når op på det rigtige niveau.

Modenhedsgraden er blevet målt ved at se på, hvordan virksomhederne arbejder med strategiske og operationelle spørgsmål relateret til cyber-sikkerhed. På denne front fejler langt de fleste. En SMV-virksomhed rammes dog i gennemsnit 10 gange hårdere økonomisk i tilfælde af en indtrængen end en stor virksomhed.

Mange tror, at de er langt bedre, end de rent faktisk er i dag.

Mats Hultgren, Head of Cybersecurity Incident Response Team hos Truesec.

Viden er vigtigst for IT-sikkerheden

Ifølge Mats Hultgren fra cyber-sikkerhedsvirksomheden Truesec er uddannelse den vigtigste indsats for en SMV-virksomhed.

- De er nødt til at opnå en større grad af selvindsigt. Mange mennesker tror, de er meget bedre stillet, end de rent faktisk er i dag. Til at begynde med skal der gennemføres grundlæggende IT-hygiejne. Det er en forudsætning for overhovedet at kunne opbygge et forsvar.

- Et forsvar består til gengæld ikke udelukkende af produkter, men også af mennesker med den rette viden, processer og partnere.

“Det er ikke sådan cyber-sikkerhed fungerer”

Der er ingen ”vise sten” i form af produkter, der løser alt. Han mener, at mange SMV’er er for afhængige af eksterne leverandører for at blive ”cyber-sikre”.

- En del af problemet er, at du ikke har dine egne eksperter. Selvfølgelig vil de leverandører, du henvender dig til, sælge deres produkter, men en firewall betyder ikke, at du slipper af med alle dine problemer. Sådan fungerer cyber-sikkerhed ikke. Derfor er vi nødt til at uddanne SMV’er. Vi er nødt til at få dem til at forstå betydningen af ekstern overvågning og kompetenceudvikling.

Læs mere om vores forskellige backup-tjenester

Tekst: Jakob Svärd

14 januar 2022

Tags