Infrastruktur

Mesh-netværk – sådan gør du

Er du træt af dit langsomme WiFi-netværk med kort rækkevidde og ustabil opkobling? Så kan et mesh-netværk være løsningen. Hør her, hvordan det fungerer.

Et mesh-netværk er kort sagt et udvidet trådløst netværk. Et, der spænder over flere såkaldte access-punkter/satellitter, men hvor man bruger det samme netværksnavn. Dette giver dig mulighed for hurtigt og nemt at opbygge et stabilt WiFi-netværk med god hastighed, der dækker et større område.

Brugere kan bevæge sig frit inden for det område, som netværket dækker, uden at de skal bekymre sig om, at forbindelsen bliver afbrudt. De er heller ikke tvunget til at skifte mellem forskellige netværksnavne. Installation plejer at være enkel. Det kræver sjældent en masse forhåndsviden at komme i gang. Man kan tilføje flere satellitter efter behov, så længe du ikke overskrider det maksimale antal, systemet er forberedt til.

Stabil WiFi over store afstande

I sin mest enkle form består et mesh-netværk af en router og en satellit. Oftest har både routeren og satellitten samme visuelle udseende, men der kan også være specielt tilpassede enheder til for eksempel loft-, væg- eller udendørs montering.

Præcis som med routeren har størstedelen af de anvendte satellitter en eller flere netværksporte. Her kan du tilslutte en enhed, der har brug for en ekstra stabil forbindelse eller ikke har et trådløst netværkskort. For eksempel en NAS.

Det andet alternativ er en løsning, man mange gange er tilbøjelig til at glemme, men som kan være meget nyttig. Du kan nemlig bruge netværksporten til at oprette en stabil kabelforbindelse mellem de forskellige mesh-enheder.

I de fleste tilfælde opretter satellitterne dog forbindelse til routeren via en trådløs, mange gange dedikeret, forbindelse via backhaul. Kanalen bruger oftest 5-gigahertz-båndet og er forbeholdt denne trafik og kan ikke bruges af brugerne til andet. (Der findes enklere løsninger, som kombinerer backhaul med klienttrafik, men de kan ikke anbefales.)

Adskil gæster og medarbejdere

Før du køber, bør du også se på, hvor mange SSID'er dit kommende mesh-system kan håndtere. Som administrator vil du måske opdele brugerne på forskellige netværk? Der kan være et SSID for medarbejderne og et andet for besøgende, eller hvorfor ikke et dedikeret netværk til alle former for smarte enheder?

Det bringer os til det sidste punkt, der handler om håndteringen. Sørg for at vælge et system, der er let at administrere eksternt, helst via en mobilapplikation. Det letter både fejlfinding og generel vedligeholdelse.

busy office environment

3 smarte tips til dit mesh-netværk

  1. Kontroller, om du allerede har mesh

    Din eksisterende router har muligvis allerede indbygget mesh-understøttelse? Tjek specifikationerne, inden du køber nyt.

  2. Placer satellitterne korrekt

    Anbring ikke mesh-systemets satellitter i udkanten af det trådløse netværks dækningsområde. De skal placeres så langt væk som muligt, men hvor modtagelses-/transmissionshastigheden stadig er god.

  3. Brug kabel, hvis det er nødvendigt

    Hvis afstanden mellem router og satellit er for stor – eller hvis du vil frigøre trådløs båndbredde – kan du anvende et kabel. Flere producenter har gjort det muligt at etablere en kabelbaseret såkaldt backhaul. Satellitterne kan tilsluttes direkte til routeren eller i en kæde.

De rigtige produkter til dit mesh-netværk

Tekst: Patrik Wahlqvist

Sidst opdateret: 14 september 2022

Tags