Inspiration

Kodning på skoleskemaet

Alle bruger computere, men hvor mange forstår dem? Flere og flere efterspørger nu obligatorisk kodeuddannelse i folkeskolen. I Norge er et privat initiativ på kort tid blevet en succes.

Vi er omgivet af computere. Der er en på skrivebordet, en i tv’et, en i lommen, og en der styrer trafiklyset på skolevejen. I et mere og mere digitaliseret samfund er der stemmer fremme om at uddanne folkeskoleeleverne i programmering.


I Norge startede man for to år siden “Lær Kidsa Koding” – et privat initiativ til at give børn og unge viden om programmering, der oversat til dansk ville hedde ”Lær børnene kodning”.
– I gamle dage skulle man helst vide noget om snedkeri, så man kunne lave ting i sit hus. Det er lidt det samme med programmering i dag, siger Simen Sommerfeldt, it-konsulent, som har stiftet bevægelsen sammen med lobbyisten Torgeir Waterhouse.

Tag kontrol

– Alle skal ikke være programmører, men vi efterspørger almen kompetence. Når man forstår, hvordan computere styres, kan man tage kontrol over sin egen verden på en bedre måde, mener Simen Sommerfeldt.
“Lær Kidsa Koding” er på to år vokset til et frivilligt netværk med 20 lokale foreninger. I begyndelsen krævede det meget tid af Simen Sommerfeldt, men i dag har man i samarbejde med Samsung oprettet en projektledertjeneste på fuldtid. Det vigtigste resultat, man indtil videre har nået, er at skabe opmærksomhed omkring emnet.

Vigtigt at få alle med

Selvom “Lær Kidsa Koding” har været en succes, ser Simen Sommerfeldt en udfordring i at nå ud til unge mennesker med alle typer baggrund. De fleste er drenge og børn af velhavende forældre.
– Det er vigtigt, at vi også får pigerne med. Det handler meget om at give pigerne et forbillede, som de kan identificere sig med. I Halden har vi en klub, der blev startet af to kvinder. Vi har også indledt et samarbejde med en organisation, der arbejder med flygtninge på asylcentre.

FAKTA om "Lær kidsa kodning"

  • Grundlagt: 2013 i Oslo
  • Forgrundsfigurer: Simen Sommerfeldt og Torgeir Waterhouse
  • Antal lokalforeninger: Cirka 20
  • Formål: At give børn og unge viden om kodning og færdigheder i programmering.

Tekst: Henrik Persson Foto: Bård Gudim

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags