Inspiration

IT-chefens største udfordringer 2018 – og hvordan du imødekommer dem

I takt med at IT- og digitalisering spiller en stadig større rolle i virksomheder, øges presset tilsvarende på IT-chefens skuldre. Vi fik hjælp af Alexandra Heymowska, chefredaktør for CIO Sweden, med at opstille en liste over nogle af IT-chefernes største udfordringer i 2018 – og hvordan de kan imødekommes.

1. Fokuser rigtigt og fremadrettet

– IT kan både være en drivkraft og en facilitator men også en bremseklods. Det gælder for IT-chefen om at skaffe sig et klart billede af, hvor langt man er kommet – og hvor man er på vej hen. I en omskiftelig verden er det let at hægte sig på forskellige trends, men ligger fokus nu også dér, hvor det bør ligge? Kunstig intelligens ligger måske langt ude i fremtiden, men er det ikke på høje tid at kigge lidt på den her cloud-teknologi for eksempel? Forskellige virksomheder vil, kan og skal kigge inden for forskellige tidshorisonter, men det er vigtigt at sætte sig ind i både nutid og fremtid. Med tanke på hvor hurtigt udviklingen går, er fremtiden nemlig snart nutid.

2. Find den rigtige til rollen

– Hvilken IT-chef vil du være, og hvilken IT-chef har virksomheden egentlig brug for? Er du den tekniske eller den visionære type? Det er vigtigt, at hele virksomheden har et ensartet billede af din rolle. Fremfor alt er det vigtigt, når det handler om at have det mandat, der skal til for at udfylde den plan, der er lagt. Det er vigtigt, at du som person føler, at du har virksomhedens opbakning, og at I ser på dit arbejde på samme måde – også på langt sigt.

3. Hvem har ansvaret?

– I dagens erhvervsliv er opgaver ofte knyttet til forskellige afdelinger og krydser måske hinanden flere gange. For at intet skal havne mellem to stole, er det derfor vigtigt med en klar arbejdsfordeling. Hvad er egentlig IT-afdelingens job, og hvad bør man lægge andre steder? Prøv at finde tydelige retningslinjer allerede fra begyndelsen.

4. Indkøb og vedligeholdelse

– At finde penge til at investere i ny IT er ofte ikke så vanskeligt, men er der også penge nok til at betale for vedligeholdelse i fremtiden? IT er ofte en levende afdeling, tænk derfor på at have ledelsen med dig fremadrettet, også når det gælder budgettering.

5. Integritet og data-håndtering

– Informationsindhentning og integritet er to kartofler, som bliver varmere og varmere. Det gælder om at tage fat om dem, inden man brænder sig. Det er vigtigt på forhånd at have gode, gennemtænkte og regelrette systemer og rutiner. Via medierne er vi blevet opmærksomme på, at selv vores egne danske myndigheder halter bagefter. Tag ved lære af andres fejltrin og opbyg en korrekt virksomhed fra begyndelsen.

6. Rekruttering

– Find de rigtige medarbejder og få succes med din rekruttering. Ikke bare i de sædvanlige procedurer, men især når det handler om alle de nye IT-jobs, der er dukket op inden for de seneste år. Vi står nu med mange helt nye roller inden for IT- og analysespørgsmål. Er alle i afdelingen enige om, hvordan organisationen bør se ud? Er de indforståede med hinandens roller og findes der ansatte til de stadig kortere udviklingsjobs og hurtigere projektleverancer? Skalérbarhed og fleksibilitet bliver stadig vigtigere i en verden, hvor udviklingen går hurtigere og hurtigere – det gælder også medarbejderne. Med et rigtigt godt og stærkt team af medarbejdere bliver alting meget lettere!

Læs også:
5 IT-trends til et mere bæredygtigt 2018
Outsourcing af it-driften: 5 trin til succes