Inspiration

Trends fra IFA 2018

På trods af at IFA i Berlin er en af de få store teknikmesser, som inviterer almindelige forbrugere indenfor i hallerne, er der masser af produkter og trends af interesse for virksomheder. I år var den både billedligt og bogstavligt talt største trend skærme og skærmteknik. Samtidig fortsætter tendenserne i retning af stemmestyring og større ydeevne samt funktionalitet, også i virkeligt portable formater.

Store, ultrabrede skærme på skrivebordet

En stor arbejdsflade med godt overblik er ikke længere kun kritisk for flyveledere, som skal lægge 3D-puslespillet bestående af metalfugle i luftrummet. Det er nu nærmest en selvfølge, også for de fleste brugere af computere og kontorlandskaber. Det større overblik og de forbedrede arbejdsstrukturer indebærer dog også nogle ulemper. At installere flere billedskærme giver ikke kun større anskaffelsesudgifter, men også større behov for skrivebordsplads samt dobbelte skærmudgange fra de, ofte mobile, enheder som skærmene kobles til.

På IFA viser flere producenter, hvordan ekstra store og ikke mindst ultrabrede højopløsningsskærme kan være et alternativ til fremtidens arbejdsstationer. Med understøttelse af USB Type-C og billedformatet 32:9 kan eksempelvis Philips 499P9H, med et enkelt kabel, både oplade den bærbare computer samt levere et billedsignal og en opløsning, som i praksis kan erstatte to fysiske 27-tommer skærme med 2.560 x 1.440 pixels opløsning. Dette fordi Philips er kommet først med “5K-opløsning” (5.120 x 1.440 pixels) i en ultrabred 49-tommer skærm.

Samsung viste til gengæld, hvordan de ved hjælp af en ultrabred skærm kan kombinere to forskellige enheder på samme skærm på en effektiv måde. Eksempelvis en slanket Windows 10-tablet samt en endnu mere mobil Android-telefon i en enkelt skrivbordsdock. Det ultrabrede format ser ud til at være kommet for at blive, både på forbruger- og virksomhedssiden.

samsung skærm

Endnu større microLED-skærme på væggen

Det er for den sags skyld ikke kun på skrivebordet, at skærmproducenterne synes vi skal satse på større størrelser. De koreanske TV-giganter, Samsung og LG, fremviste begge deres seneste prototyper af microLED. Den modulære skærmteknik benytter sig af tre mikroskopiske lysdioder til at skabe hver enkelt pixel i skærmpanelerne. Fordelen er en imponerende lysstyrke og detaljerigdom, også på rigtigt store skærme. Teknikken er optimeret til store skærmstørrelser, og LG fremviste på IFA verdens hidtil største microLED-skærm på 173 tommer, et interessant alternativ til blandt andet større projektor installationer.

Samsung, som allerede ved CES i år fremviste sin første microLED-prototype “The Wall” ser samtidig ud til at være kommet længere med en faktisk implementering af skærmteknikken. På messen fik vi det mere TV-lignende “The Wall” at se, flankeret af to sorte vægge. Vægge, som faktisk var gigantiske billedskærme, som viser, hvordan man i fremtiden vil kunne integrere skærme direkte på væggen i mødelokaler og butikker. Eller hvorfor ikke byde gæster velkommen i kontorbygningens foyer med en gigantisk microLED-skærm?

Samsung The Wall

Bærbare arbejdscomputere i slanket format

Apple lancerede nye bærbare arbejdscomputere i Macbook Pro-familien tidligere på sommeren, og ved IFA viser konkurrenterne på PC-markedet, at man er lige i hælene på dem. Firekernede Core i7-processorer i ultraportable computere er allerede hverdagskost, og flere producenter lover sekskernede Core i9-modeller senere på efteråret.

En eftertragtet bærbar arbejdshest, som skiller sig ud fra mængden på messegulvet, er Lenovo X1 Carbon Extreme. Det er en computer som, selvom den ikke kan matche de største Macbook Pro-modeller på alle specifikationer, får Apples professionelle computere til at se nærmest funktionsfattige ud. Lenovo matcher Core i7-processorer (snart Core i9) med op til 64 GB DDR4-hukommelse, 2TB SSD-lagring i RAID og en 4K HDR-skærm. På specifikationslisten finder vi også fingeraftrykslæser, IR-kamera, smartkortlæser, touch-screen med pen, og ikke mindst – en SD-kortlæser. Alt i et format på under 19 millimeter i profil og en vægt på 1,8 kg med 15,6 tommer stor 4K-skærm. Nutidens og morgendagens bærbare arbejdscomputere tilbyder ganske enkelt det meste af det du kan få brug for i form af funktionalitet og ydeevne, hvilket også passer godt sammen med fokusset på Type-C og dockingstationer ved store, ultrabrede skærme.

Lenovo X1 Extreme side om side med Macbook Pro 2018 i 15-tommer udgaven.

Lenovo X1 Extreme side om side med Macbook Pro 2018 i 15-tommer udgaven.

Samtidig viser Asus, hvordan det med den nye opdaterede familie af Zenbook-computere, er lykkedes dem at gøre ultraportable computeres fysiske størrelse endnu mindre. Computernes skærme dækker 92-94 procent af selve computerens indre låg, hvilket også dramatisk mindsker computernes ydermål. Arbejdscomputere skal ganske helt enkelt ikke fylde unødvendigt meget i tasken.

Stemmestyring af alt, men alligevel af ingenting

Kunstig intelligens og stemmestyring er en fortsat trendens, der skyller som en bølge ind over forbruger- og virksomhedsmarkedet. Alle virksomheder forventes at gøre brug af AI eller stemmestyring i en eller anden form, og selvom stemmeassistenterne Amazon Alexa og Google Assistant findes overalt på IFA 2018, er der også malurt i bægeret. For os nordboere er det nemlig tegn på dårligt gehør, at hverken Amazon eller Google officielt har frigivet en understøttelse af dansk. (Dansk Google Assistant findes indtil videre kun i telefoner). Når understøttelsen engang kommer, vil det efter sigende åbne for sluserne, og du vil snart kunne styre både præsentationsskærme og kaffemaskinen med hurtige stemmekommandoer.

IFA 2018 logo

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags