Infrastruktur

Hyperkonvergens: Løsningen på alle problemer, eller alle æggene i samme kurv?

Hvad menes der med hyperkonvergens? Hyperkonvergens er en teknologi, hvor infrastrukturen i datarummet er samlet i ét system.

Et traditionelt datarum indeholder servere, datalagring, netværk, virtualisering og backup. Alle disse forskellige systemer kræver administration for at agere sammen i et velfungerende IT-miljø.

I modsætning til et datarum med forskellige teknologier, der interagerer, består en hyperkonvergeret løsning af server, lagring, netværk og virtualisering i ét system med et enkelt administrationsværktøj til at styre af alle elementer.

Fordele ved hyperkonvergente løsninger

Hyperkonvergente løsninger kan give mange fordele. Hovedargumentet for at vælge hyperkonvergens er forbedret effektivitet, fordi man drifter datarummet fra et enkelt, ensartet system i stedet for flere særskilte komponenter i et IT-miljø. Desuden er der mulighed for lavere omkostninger. Et engangsindkøb giver lavere indkøbs- og driftsomkostninger sammen med muligheden for at slippe af med overflødige komponenter i datacenteret. Det giver efterfølgende besparelser på plads, el og køling.

Fleksibiliteten og enkelheden i en hyperkonvergeret løsning betyder, at den ikke kun kan bruges som hovedløsning til datarummet, men også kan danne grundlag for opbygning af sin egen enterpriseløsning i skyen. Du kan starte i det små og derefter udvide til en større cloud-løsning i takt med de krav der stilles til IT-miljøet.

Flere fordele:

  • Et enkelt administrationsværktøj styrer alle komponenterne i datarummet og forenkler driften.
  • Fleksibilitet – systemet kan skaleres/udvides stort set uendeligt.
  • Et softwaredrevet system, som er kompatibelt med de fleste store hardwareleverandører.
  • Mulighed for indbygget backup og katastrofeberedskab.

Hyperkonvergerede løsninger har været på markedet i et stykke tid, men efterspørgslen efter denne form for løsning er steget særligt meget gennem det seneste år.

Det er der flere grunde til, blandt andet at priserne på teknologien nu ligger på et niveau, som markedet er villig til at betale. Desuden gør funktionaliteten og en bedre stabilitet end de tidligste modeller, at hyperkonvergerede løsninger ser ud til at gå en lys fremtid i møde.

Konsolidering af CPU, lagring, netværk og backup/katastrofeberedskab i ét og samme system er et stærkt argument for hyperkonvergens, især fordi der er klare muligheder for omkostningsbesparelser. Løsningerne kan installeres som en redundant løsning på et enkelt sted eller som en mere anbefalet løsning fordelt på to lokaliteter for at reducere risikoen for nedetid.

Risici ved hyperkonvergens

Hvis man indfører en hyperkonvergeret løsning med spejling mellem flere lokaliteter og intelligent snapshot-teknologi i hver lokalitet, kan man sandsynligvis hurtigt og effektivt tage hånd om de fleste hændelser, der kræver genoprettelse. Nogle leverandører går så langt som til at garantere, at systemerne ikke går ned, eller at kunden mister data.

Kan du stole 100 procent på sådan en garanti? Det kan du selvfølgelig ikke. Først og fremmest er det yderst få IT-systemer, der er 100 procent stabile. Fejl, der har forsvindende lille sandsynlighed for at opstå, forekommer desuden oftere, end man skulle tro.

Hertil kommer risiko for ødelagte data, mislykkede firmwareopgraderinger samt sabotage og hacking. IT-kriminalitet er den type af forbrydelse, der vokser hurtigst i hele verden, og derfor er der altid risiko for at blive ramt af dataangreb.

De fleste hændelser i computerrummet skyldes menneskelige fejl, og dem kan man ikke gardere sig helt imod, uanset hvor godt systemet er. Selvom man kan træffe foranstaltninger for at minimere risici, kan man aldrig helt slippe af med dem.

Den største risiko ved at indsamle alle systemer i ét er, at hele IT-infrastrukturen i datarummet går ned parallelt, samtidig med at hele backuphistorikken mistes. Det ville være et hårdt slag for de fleste virksomheder. Systemleverandørens garantier i dette tilfælde er at give kunden et "nyt system", men det har selvfølgelig minimal værdi, fordi det hverken mindsker eller kompenserer for skaden ved at miste alle forretningsdata.

Anbefaling: Tag en ekstern backup af dit hyperkonvergerede system for at følge 3-2-1-reglen for sikker backup.

Anbefalinger

Er risikoen for omfattende datatab så stor, at du bør fravælge hyperkonvergerede løsninger? Svaret er nej. Hyperkonvergens er en fremragende løsning for mange virksomheder. Både som en erstatning for den nuværende infrastruktur og som en kombination med eksisterende løsninger er det en spændende og fremtidsorienteret teknologi.

Til ekstra sikkerhed anbefaler vi at tage en ekstra sikkerhedskopi af den hyperkonvergerede løsning og gemme den på en anden geografisk lokalitet og et andet lagermedium. Man kan skelne mellem kritiske og ikke-kritiske data og kun sikkerhedskopiere kritiske data, hvis man vil reducere omkostningerne.

Baggrunden for dette råd er, at man ved at lagre en ekstern kopi på et alternativt lagermedie følger 3-2-1-reglen for sikkerhedskopiering: Altid tre kopier på to steder, hvoraf det ene er en fjernlokalitet. Hyperkonvergens kombineret med ekstern backup overholder 3-2-1-reglen og sikrer virksomhedens data på bedst mulig måde.

Læs mere om vores it-tjenester og løsninger.

Læs mere:
Derfor satser virksomheder på hyperkonvergens
Guide: Vejen til den rette infrastruktur