Inspiration

Hendes tekniske valg afgør fremtiden

Som chef for forskningsorganisationen Ericsson Research har Sara Mazur en af netværksgigantens tungeste opgaver. Hun skal sikre, at Ericsson har den rigtige teknik og de rette tjenester inden for en tidshorisont på tre til syv år. Det hotteste lige nu er den intensive udvikling af 5G – næste generations mobilnetværk.

Der bliver stillet en kop kaffe foran mig på ­Ericsson Studio, som er netværksgigantens topmoderne udstilling i forskerparken i Kista. Overfor mig sidder Sara Mazur, der har en doktorgrad fra KTH, Sveriges tekniske universitet, og som siden 1995 har arbejdet for Ericsson. Siden 2012 har hun arbejdet som forskningschef.

Saras team består af 650 forskere i ti ­forskellige lande. Mange arbejdsprocesser med disse forskere foregår via videokonferencer. Sammen finder de frem til nye teknikker, nye innovative opfindelser og koncepter inden for syv forskningsområder lige fra radio-access-netværk til cloudteknologi. På baggrund af de forskningsmæssige resultater beslutter Ericssons forretningsdel, om man skal kommercialisere nye produkter eller løsninger.

I øjeblikket er man hos Ericsson intenst optaget af at teste og produktudvikle 5G, hvilket påvirker alle syv områder. Der er tale om et intelligent supernetværk, som skal bære det digitaliserede samfund.

I 2020 skal 5G-netværket være oppe at køre med seriøst store hastigheder. Og hvad betyder det så?

– 5G skal kunne levere 20 gigabit pr. sekund, hvilket er lidt over 100 gange hurtigere end 4G. Desuden skal 5G håndtere 1.000 gange så meget trafik. Rækkevidde og dækning bliver betydeligt forbedret. Nettet skal kunne forbinde op til 100 gange flere enheder end tidligere. Men det stopper ikke der. 5G har meget kortere forsinkelse i dataoverførslen f.eks. mellem to terminaler eller gennem en basestation.

Nettet skal understøtte interaktionen mellem maskiner og mellem menneske og maskine. Kan du fortælle mere?

– 5G giver brugerne helt nye muligheder i sammen­ligning med 4G. Nettet skal understøtte det voksende digitaliserede samfund og industrien. Det handler om, at det skal kunne bære det, som vi kalder kritisk kommunikation, eksempelvis distanceaflæsning af medicinske instrumenter, selvkørende biler og fjernstyrede robotter. Det er anvendelser, som kræver en høj grad af sikkerhed og et pålideligt netværk med korte forsinkelser mellem aktion og reaktion.

Man taler meget om smarte netværk. Hvad er det?

– 5G understøtter et hav af forskellige digitale tjenester med forskellige præstationskrav inden for det samme netværk. Groft sagt tilpasser ­netværket sig specifikt den tjeneste, som overfører data via netværket, der på sin side genkender hvilken type enhed, der er tilkoblet. Desuden prioriteres trafikken. Dataoverførsel fra f.eks. politi og rednings­tjenester har prioritet fremfor en person, der sidder og spiller onlinespil.

Så en organisation kan i princippet få sit eget prioriterede net i nettet?

– Det kan man godt sige. 5G-netværksfunktionerne gøres virtuelle og eksekveres i et cloudmiljø. Her kan vi for eksempel til en virksomhed, som har førerløse og fjernstyrede busser, konfigurere softwaredefinerede netværk og lave specialindstillinger på netværket. Køretøjerne skal have en stabil, sikker kommunikation og ekstremt korte forsinkelser på netværket for at kunne reagere lynhurtigt.

Hvordan kan IT-virksomheder selv skabe forretningsværdi med 5G?

– De kan både digitalisere sig selv og hjælpe kunderne med deres digitaliseringsprojekter. Der bliver skabt mange nye forretningsmodeller. Takket være 5G vil Internet of Things, IoT, kunne sammenkoble, måle og styre mange ting, hvilket ikke har været muligt tidligere. 5G er også udformet til at kunne fungere sammen med machine intelligence i form af analytics, machine learning og AI, big data samt deep learning.

Det forlyder, at 5G kan integreres med 5G-base­stationer i hjemmet?

– I så fald bliver det et supplement til de udendørs basestationer og som en erstatning for WiFi-routere derhjemme. Men spørgsmålet er, om det rent forretningsmæssigt bliver sådan.

Bliver 5G fiberkablets endeligt?

– Nej, det bliver et supplement. Fibernet til virksomheder og boligkvarterer vil eksistere i mange år endnu. Derimod vil 5G i stor udstrækning blive anvendt, når der bygges nye bolig- og industrikvarterer.

Hvad er det bedste ved dit job?

– Jeg har verdens sjoveste job. Jeg arbejder med teknologi, som bliver anvendt i samfundet, og får lov til at arbejde med strategiske spørgsmål. Jeg elsker også at arbejde sammen med andre.

Hvad er det sværeste ved din rolle?

– Der er flere ting. Jeg skal sikre, at vi investerer Ericssons forskningsressourcer, så de resulterer i et produkt eller en tjeneste inden for tre til syv år. Det handler om at forske i det rette teknikvalg og kunne se fremtidens trends. Fejler vi, bliver vi overhalet af konkurrenterne.

Hvad gør du for at rekruttere og beholde de skarpeste forskere?

– Jeg deltager selv i rekrutteringen. Det vigtigste er, at man kan tilbyde et spændende og stimulerende miljø med udfordrende arbejdsopgaver. Vi har et tæt samarbejde med det tekniske universitet. En del spidskompetencer er ekstra svære at finde, specielt inden for softwareteknologi, sikkerhed og machine intelligence.

Hvor gammel var du, da du begyndte at interessere dig for teknik?

– Jeg har været interesseret i, hvordan ting fungerer, lige så længe jeg kan huske. Da jeg var 11, besluttede jeg mig for at ville studere på Sveriges tekniske universitet.

Kort om Sara Mazur

Alder: 50 år
Familie: Mand, en datter på 12 år og en søn på 9 år
Bopæl: Hus, Saltsjö Boo, uden for Stockholm
Yndlings IT-gadget: Smartphone
Yndlingsside på nettet: Jeg har mange, jeg kan ikke pege på en enkelt

Saras tre tips

  1. Begynd at opbygge digital datakompetence, søg alliancer og partnere.
  2. Tænk over, hvad ubegrænset opkobling og adgang til data kan betyde for dine produkter og det, du tilbyder.
  3. Vent ikke. Begynd at eksperimentere og udvikle morgendagens løsninger med den teknik, der er tilrådighed nu.

Forbereder sig på 5G

Gennem flere samarbejdsprojekter stræber Ericsson efter at møde kravene til 5G og forske i, hvordan teknologien kan anvendes i det digitaliserede samfund og i industrien.

De 5G-projekter, som Ericsson leder i Sverige, sker i samarbejde med fem forskningspartnere samt svenske IT- og industripartnere, herunder Scania og Volvo.

I mineområdet Boliden uden for Skellefteå tester man anvendelsen af 5G i forsøg, som kan bidrage til, at mennesker undgår at arbejde i farefyldte områder under jorden.

Et andet samarbejde foregår mellem kuglelejegiganten SKF og Chalmers tekniske højskole i Gøteborg, der har lavet et opkoblet produktionsanlæg. Ericsson har også et samarbejde med Sics, som er et forskningsinstitut inden for informations- og kommunikationsteknologi, og 20 teleoperatører, som tester 5G.

Læs mere: 5 stærke trends inden for AI og maskinindlæring

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags