Infrastruktur

”Gamle IT-systemer er et kæmpe problem”

Vil du gerne anlægge en mere langsigtet IT-strategi? Så kan det paradoksalt nok være, at du skal gå imod dine instinkter og satse på mere kortsigtede systemer.

IT og langsigtet tangegang går ikke altid hånd i hånd. At maksimere livslængden af et system, du investerer store ressourcer i, kan måske lyde som en win-win-affære. Dels sparer du penge på omkostningstunge, regelmæssige opgraderinger, dels satser du på en teknologi, som du kender, og som du ved fungerer i både medvind og modvind.

Men at presse nogle ekstra års – eller årtiers – liv ud af forældede systemer er noget, du gør for egen regning og risiko.

Det gamle system forsvinder aldrig

Erik Timan er ekspert i anvendt digitalisering ved Forskningsinstituttet RISE. Han mener, at IT-systemer, der burde udskiftes efter et par år, ofte får lov til at være i arbejde mange gange længere, fordi ejerne mener, at de har investeret så meget i dem.

"Det er et kæmpe problem, at vi står med gamle IT-systemer, der lever videre i lang tid, især inden for den offentlige sektor. Når du køber nye systemer, tænker du: "Vi har jo allerede et system. Det er ganske vist dårligt, men vi kan tilpasse det". På den måde forsvinder de gamle systemer aldrig."

Erik TimanErik Timan, ekspert i anvendt digitalisering ved Forskningsinstituttet RISE.

Hav en klar tidshorisont

At skabe en ineffektiv lappeløsning af teknologier er en fælde, som Christer Dahlström, Senior Solution Architect hos Dustin, advarer imod.

"Det er svært at undgå at blive gammel, men disse systemer lappes og repareres ofte og kan indeholde specifikke tilpasninger. Det betyder, at systemerne er dyre i vedligeholdelse, svære at gøre fleksible, og de kræver unikke færdigheder.

Lignende læsning:Infrastrukturen der skaber innovative virksomheder

Christer DahlströmChrister Dahlström, Senior Solution Architect hos Dustin.

Når det bliver tid til at købe nye systemer, understreger Erik Timan vigtigheden af at have en klar tidshorisont i tankerne.

"Det er alt for nemt bare at købe nye ting. Hvis du skal have dem i lang tid, skal du kunne udvide dem. Hvis du kun vil have det i fem år, kan du måske være ligeglad med tilpasning og bare køre. Men tjek disse parametre, inden du beslutter dig.

”Hvilket skrækscenarie!”

Mathias Törnblom, Customer Technology Evangelist hos Dustin, mener, at enhver, der ikke tager disse spørgsmål seriøst, spiller højt spil med deres egne data som indsats.

"I traditionelle og ofte store organisationer er det gammel arv, som beholdes for længe, og det føles helt umuligt at gøre noget ved. Den værste historie, jeg har hørt, var en gammel OS/2-applikation, der blev virtualiseret på VirtualPC, og som sidenhen igen blev virtualiseret på VmWare. Sikke et skrækscenarie. Ingen sikkerhed, ingen supportaftaler og sandsynligvis en utrolig vigtig komponent for din organisation.

Mathias TörnbladMathias Törnblad, Customer Technology Evangelist hos Dustin.

Som at ignorere sin partner

I sådan en situation, siger Mathias Törnblom, er det tid til at vågne op og indse, at man for lang tid siden burde have bygget en ny applikation i stedet - også selv om det ville have været dyrt.

"Hvis du ikke har styr på dine applikationer, og ved hvilken risiko for eksponering de har, så vil ulykken, når den rammer, være katastrofal. At beholde gamle systemer, og ikke vedligeholde dem, er lidt ligesom at ignorere sin partner. Prøv det at se, hvordan det virker - hvis du tør.

Tekst: Alfred Holmgren

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags