Inspiration

Fremtiden: En enhed til alt

Minimalismen gør også sit indtog i IT-verdenen. I stedet for at slæbe PC’er, tablets og flere mobiler med os, går trenden nu mod færre enheder med flere funktioner.

Vi er mange, der hver dag bærer rundt på arbejds-PC, firmamobil, privat mobiltelefon og tablet. Der er godt fyldt op i PC-tasken. Men alle trends oplever en modsatrettet trend, og nu bliver der flere og flere af os, der ønsker at nedbringe antallet af tekniske gadgets i hverdagen. Svaret er en hybrid-PC, en såkaldt 2-i-1 PC, som kan anvendes både som tablet og almindelig PC.

Nye biler kobles på internettet og forvandles til rullende hotspots. På sigt kan det være, at smartphones indbygges i bilerne som standard. Det betyder, at behovet for at tage sine enheder med sig bliver mindre

– Hybrid-PC’er har længe været brugt privat. Men nu begynder virksomheder også at efterspørge dem. Det skyldes, at der findes flere modeller at vælge imellem, og at det er blevet lettere for vor tids IT-afdelinger at holde styr på enhederne ud fra et sikkerhedsmæssigt aspekt, siger Hans Werner, analytiker hos svenske Radar Ecosystem, som er en stor leverandør af lokal faktabaseret indsigt.

Mange fordele ved en hybrid-PC

Nogle hybrid-PC’er har et tastatur, som kan foldes ud, mens andre modeller har et aftageligt tastatur, hvorved PC’en forvandles til en klassisk tablet. Der er mange fordele ved en hybrid-PC – den er kraftigere end en tablet og lettere at tage med sig på farten end en bærbar PC.

Men det kommer til at vare lidt, før hybridprodukterne får overtaget på markedet. Det skyldes sandsynligvis, at det ikke er helt så effektivt at arbejde på dem, når man f.eks. skal skrive en længere tekst eller lave en PowerPoint-præsentation.

Et yderligere skridt i retningen mod færre gadgets er 3-i-1 PC’en, som indeholder smartphone, PC og tablet i én enhed.

– Indtil videre findes der for få 3-i-1 modeller til, at de kan blive hårde konkurrenter til veletablerede enheder, siger Hans Werner.

Grænserne udviskes mere og mere

Han tror på, at teknologier som stemmestyring, stemmeassistenter og chatbots i fremtiden bliver udviklet endnu mere. Det indebærer, at behovet for at bruge fingrene for at producere information via en enhed bliver mindre.

– Så udviskes grænserne mere og mere mellem enheder til at producere og forbruge information, siger Hans Werner.

Han forestiller sig også en parallel udvikling, hvor IT-enheder – selv hybrider – delvist erstattes af nye tiltag inden for sensordrevet teknologi:

– Nye biler kobles på internettet og forvandles til rullende hotspots. På sigt kan det være, at smartphones indbygges i bilerne som standard. Det betyder, at behovet for at tage sine enheder med sig bliver mindre, siger han.

Et andet eksempel er wearables, en bærbar teknologi, som anvendes helt tæt på kroppen. Den mest populære form for wearables er smartwatches, der fungerer som en forlængelse af telefonen. Urene viser e-mails og SMS’er og lader brugerne ­svare direkte fra skærmen. Smartwatches kan også bruges til at tracke træning og helbred. Andre typer wearables er sportstøj af materiale med indbyggede sensorer, som måler ens træning.

Selv software bliver lettere at ­håndtere og stadigt mere tilgængelig. Cloud-tjenester bevirker, at harddiske og ­programmer flytter ud af vores enheder. Dropbox, Microsoft Onedrive og Google Docs gør det let at gemme filer i skyen, og cloud-tjenesten Office 365 har medført, at klassiske, installerede kontorprogrammer er blevet unødvendige. Selv ret avancerede forretningssystemer ligger efterhånden let tilgængelige i skyen.

Skriv med stemmen

Behovet for tastaturet er årsagen til, at bærbare ­computere stadig lever, men måske er stemmestyring løsningen? Programmet Dragon ­Naturally Speaking forvandler tale til almindelig skrift. Dragon opgives til at kunne klare 160 ord i minuttet med 99 % talegenkendelse. Programmet virker bl.a. i forbindelse med tekstbehandling, e-mail og webbrowsere.

Hybrid-PC’en i fremmarch

Salget af almindelige bærbare computere og tablets er nedadgående, mens salget af 2-i-1 er stigende, viser tal fra analysefirmaet IDC. Selv om 2-i-1 computerne indgår i statistikkerne for tablets hos analysefirmaet, kan man konstatere, at salget af tablets faldt med 6 % i 2016. Markedet forventes nu at komme op i gear takket være hybriderne og vokse fra 16,6 millioner leverede enheder i 2015 til 63,8 millioner i 2020.

One device er ikke helt så nyt

Allerede i starten af år 2000 lancerede Microsoft sin tablet-PC, som skulle være det ideelle værktøj, når en bærbar var for klodset og en håndholdt enhed for lille.

Den smarte telefon bliver til

Før 2007 var en mobiltelefon blot en telefon, som kunne sende SMS’er. Hele mobilmarkedet ændrede sig, da Apple lancerede sin første smartphone, iPhone. Pludselig kunne brugeren, udover at ringe, også sende e-mails, fotografere, bruge GPS med kortfunktion og lytte til musik.

Verdens første bærbare PC

Toshiba T1100, som blev sendt på markedet i 1985, regnes af mange for at være verdens første bærbare PC. Den ansås med sine 4,1 kg for at være meget let og kompakt. Den havde indbygget diskettestation i stedet for en harddisk.

Gør alt fra telefonen

Smartphones er begyndt at erstatte både tegnebog og nøgler. I dag kan man betale og fremvise billetter og åbne elektroniske låse via mobiltelefonen.


Læs mere om hybrider »

Tekst: Johan Cooke
Illustrationer: Valero Doval