Infrastruktur

Flyt serverne ud i skyen

Lad andre opbevare de data og løsninger, I hidtil har haft på serverne inhouse. Så får I mere tid til overs og kan arbejde mere fleksibelt.

Hvorfor smide de gamle servere ud?

Når serverne flyttes ud af virksomheden og ud i skyens serverhaller, er der meget at vinde i form af tilgængelighed, fleksibilitet og lavere omkostninger.


Måske har du hørt nogle sige, lidt spøgefuldt og advarende, at skyen ikke findes, at når man placerer sine data ”i skyen”, så bliver de bare placeret i andres computere. Og det er jo rigtigt nok. Selve idéen med cloud-løsningerne er netop, at andre tager hånd om de data og løsninger, man tidligere havde på egne servere, som man måske hverken har tid eller kompetencer til at håndtere inhouse.

Billedet af skyen illustrerer, hvordan serverne går fra at være fysisk nærværende til at være placeret et sted uden for rækkevidde. Man behøver ikke bekymre sig om dem og kan desuden være tryg ved, at tilgængeligheden og fleksibiliteten bliver bedre, sammenlignet med traditionelle løsninger.

– Næsten alle virksomheder vinder ved at outsource hele eller dele af deres it-miljø. Man bør dog melde klart ud, at de mindste virksomheder sandsynligvis vinder mest på at outsource hele deres it-miljø, storage og så videre, siger Andreas Remmer, datacenterspecialist hos Dustin.

Mindre virksomheder får også fordele ved at køre deres applikationer i skyen, mener han. Microsoft er en af de få leverandører, der p.t. både tilbyder applikationer og serverkraft i skyen.

– Virksomheder med 100 medarbejdere eller flere har som regel et velfungerende og temmelig modent it-miljø og ejer typisk selv deres hardware. Det er den kundegruppe, der sandsynligvis har flest spørgsmål om, hvilken vej de skal gå, og det er tydeligt, at beslutningerne vedrørende it i større grad træffes uden for it-afdelingen. Formentlig indkøber denne størrelse virksomheder systemer, der er helt eller delvist cloud-baserede. Det er ikke så almindeligt, at de går ”all in” og outsourcer hele deres it, men hvis de gør, så har de sandsynligvis de rette forudsætninger for det, forklarer Andreas Remmer fra Dustin.

– Det, der kan hindre denne udvikling, er, at en del virksomheder har applikationer, som ganske enkelt ikke kan flyttes ud i skyen. Så sker der det, at de søger en løsning, hvor de både kan bruge deres eksisterende infrastruktur – og kombinere den med cloud-løsninger, tilføjer han.

Andreas Remmer beskriver også, hvordan it-afdelingen de seneste år har ændret sig til at have en mere strategisk rolle.

– It-afdelingen fokuserer ikke længere så meget på servere, men mere på om løsningerne er sikre og tilgængelige. Det handler ikke så meget om at producere it, men i stedet at sørge for, at man kan forbruge it.

Firewall’en er Andreas Remmers favoriteksempel på en beskrivelse af, hvordan IaaS (Infrastructure as a Service) kan fungere optimalt. Virksomheden ejer firewall’en, men leverandøren tager sig af vedligeholdelsen og opdateringerne. Hvis en trussel opstår, er det umuligt at klare sikkerheden, hvis man ikke sørger for, at firewall’en hele tiden holdes opdateret, og hvis it-afdelingen består af generalister, kan det blive et problem for virksomheden.

Cisco synes, at cloud-markedet er utroligt interessant og arbejder blandt andre med Dustin som partner. Frida Rössel er cloud sales specialist hos Cisco Sverige, og hun har et meget nuanceret syn på fremtidens marked for Infrastructure as-a-service.

– Alle kunder – fra de mindre virksomheder til de største og endda den offentlige sektor – som vi arbejder med i dag, skal forholde sig til cloud computing, og til hvordan de kan opbygge deres it-infrastruktur, så den understøtter deres forretning.

– Det, vi ser i dag, er, hvordan en del kunder bekymrer sig over fastlåsningseffekter, så vi hjælper dem med at finde hybridformer, hvor de måske har nogle systemer på egne servere og nogle systemer i skyen. Vi viser også, hvordan de kan flytte data og løsninger mellem de forskellige systemer, fortæller hun.

– Inden for visse brancher som gaming og medier er det gået utroligt hurtigt med at etablere infrastruktur i skyen, mens det tager længere tid for virksomheder med traditionelle it-afdelinger. Og på det område arbejder vi jo også med den offentlige sektor, siger Frida Rössel.

Fakta skyen

Fællesbetegnelse for at outsource it-drift og -løsninger. Det kan gælde selve server­infrastrukturen, it-platforme som operativsystemer og databaser samt applikationer.

Relaterede begreber:

IaaS: Infrastructure as a Service – at flytte selve serverne ud i skyen

SaaS: Software as a Service – at køre selve applikationerne i skyen.

PaaS: Platform as a Service – at køre data­baser og operativsystemer i skyen.

Co-location

Ofte første skridt i en cloud-løsning. Virksomheden lejer en plads til sin server og slipper for selv at håndtere vedligeholdelse og opdateringer – f.eks. udskiftning af diske og strømforsyning.

Datatrafik

En zettabyte er 1.000 exabyte, 1.000.000 petabyte og 1.000.000.000 terabyte.

Datacentertrafikken forventes at vokse fra 3 zettabyte i år til 6,5 zettabyte i 2018.

Kilde: Cisco

Server som LØSNING

Server som løsning fra Dustin betyder: Ingen investering i fysiske servere, log ind hvor som helst, brug dine ­vigtige applikationer og betal kun efter forbrug og behov. Løsningen er fleksibel, stabil og tilgængelig på et konstant højt sikkerhedsniveau. Derudover bliver din server aldrig for lille – og garantien udløber aldrig.

Et skridt nærmere SKYEN

Der er en tydelig trend inden for denne type ­løsninger, og teknologien er nu så moden, at man nemt kan finde løsninger, til alle typer virksomheder og forretningsmodeller.

Dustin har forskellige basistilbud til forskellige kundetyper, fortæller Torbjörn Schön, som er nordisk produktområdechef hos Dustin:

> På serversiden er der for eksempel en løsning, som vi kalder Server som løsning. Den retter sig mod virksomheder med 5-75 brugere. Løsningen passer til dem, der ikke behøver en fysisk server, og omfatter også overvågning og support.

> Dustin har også kundetilpassede server-løsninger, der kombinerer servere i skyen og i virksomheden.Tekst: Simon Winter 

Illustrationer: Valero Doval
Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags