Infrastruktur

Find det rette mix i skyen

Skyen kan indeholde alt fra lagring til håndtering af tunge applikationer og analyseværktøjer. Der er ikke nogen standardløsning, som passer til alle. Sådan finder du den løsning, som passer bedst til jeres behov.

Der er en lang række fordele ved cloud-tjenester - alt lige fra styring af applikationer til at kunne skalere op og ned for adgangen til hardware og tjenester i takt med, at behovet ændrer sig. Men eftersom virksomheder har forskellige behov, så handler det om at være helt præcis i sit valg af cloud-tjeneste. Eller rettere sagt – i mixet af cloud-tjenester. Sandsynligvis vil det bedste vise sig at være en eller anden form for kombination af public cloud, private cloud og hybrid cloud.

Det handler om at kigge på ting som, hvor følsomme data du har, og hvor meget kapacitet du har brug for. Det kan også handle om, i hvilken udstrækning du vil udvikle løsninger selv, eller hvilken slags forretning du har.

– Generelt vil jeg sige, at mange små virksomheder kan klare sig ganske udmærket ved at benytte sig af en public cloud. En sådan løsning indebærer, at al den hardware, software og infrastruktur, der indgår i tjenesten, ejes og drives af cloud-udbyderen, siger Fredrik Reinius, ekspert i IT-tjenester hos Dustin.

Den slags cloud kan bruges til alt lige fra det helt enkle lagringsbehov til avancerede applikationer.

– Samtidig skal man være bevidst om, at de forskellige public cloud-løsninger kan være meget forskellige. Nogle er bedst til tunge beregninger, og andre kan tilbyde kortere forsinkelser, som betyder, at det går hurtigere at få adgang til sine data.

Få adgang til dedikerede ressourcer

Næste skridt kan være at kigge på en private cloud-løsning, hvor brugerne i stedet får adgang til ressourcer som hardware, software og infrastruktur, som er dedikeret udelukkende til den pågældende virksomhed.

– Det er som regel en løsning, der giver bedre kontrol og højere sikkerhed. Det er derfor det naturlige valg for de virksomheder, der håndterer følsomme data i deres forretning. En private cloud-løsning giver desuden bedre muligheder for at tilpasse funktioner og interfaces til virksomhedens egne behov, siger Fredrik Reinius.

Men heldigvis er det ikke et spørgsmål om enten-eller, påpeger han.

– Det mest almindelige i dag er, at man har en hybrid-løsning, hvor virksomhedskritiske programmer og ressourcer, der kræver øget tilpasning eller højere sikkerhed, lægges i en privat sky. Tjenester, der er kendetegnet ved stor volumen – for eksempel webbaseret e-mail, håndteres i en public cloud-løsning.

Hvis man arbejder med ekstra følsomme oplysninger, skal man tænke sin løsning nøjere igennem end andre, men det er få, der ikke kan lægge alt i skyen. Det er mere almindeligt, at forskellige regler og myndighedskrav stikker en kæp i hjulet. Regler, som ikke altid har nået at følge den teknologiske udvikling.

– I en del tilfælde kan det bedste alternativ være at lade informationen ligge i den lokale IT-infrastruktur. For nogle år siden var der mange, der havde den opfattelse, at alt skulle lægges i skyen. Men nu har man indset, at det ikke altid stemmer. Derimod er det blevet endnu tydeligere, at en øget brug af cloud giver mange virksomheder helt åbenlyse fordele.

Hvad koster en sky?

Der findes forskellige prismodeller for cloud-tjenester. I bund og grund handler det om, at du betaler for, hvor meget data du bruger, hvor meget harddiskkapacitet, du har brug for, og hvilke tilvalg du i øvrigt foretager.

Det mest almindelige er, at der er en eller anden form for fast prissætning. Så kan du for eksempel betale for hvor meget data, du vil have lagret, eller hvilken datatrafik, du har i tjenesten. Omkostningerne er altså direkte relateret til dit forbrug. Derudover kommer der omkostninger for tillægstjenester som for eksempel håndtering af hændelser og statistikrapporter.

En anden mulighed for fast pris er abonnementsmodellen. Her betaler du for at få adgang til for eksempel en online-tjeneste eller software. Du får en klar og let overskuelig pris for den pakke af tjenester, som du skal bruge, og du betaler som regel pr. måned eller pr. år.

Der findes naturligvis også en kombination af disse modeller. Her kan du for eksempel abonnere på en tjeneste og sidenhen blive debiteret ekstra, hvis du har brug mere plads end det, der indgår i grundprisen.

Mange cloud-udbydere har en klar og tydelig prisliste, der giver et godt overblik over omkostningerne for de forskellige alternativer og tilvalg. Hos Dustin har vi valgt følgende løsning. Vores eksperter kan også give dig råd om, hvordan du bør kombinere public, private og hybrid cloud.

Læs også:

Vigtige spørgsmål på vej ud i skyen

3 juni 2020

Tags