Inspiration

Fem måder blockchain ændrer verden på

Blockchain er meget mere end bare kryptovalutaen Bitcoin. Det er en teknologi til decentral lagring af informationer og transaktioner, der med kryptering verificerer og indkapsler hændelser i en kæde af datablokke. Man kan se det som en distribueret database, hvor alle ændringer skal verificeres af de andre noder i netværket, så de ikke kan manipuleres efterfølgende. Iværksættere rundt om i hele verden bygger nu blockchains med forskellige formål. Her er nogle eksempler.

1: Smart kontrakt

Ethereum er den næststørste kryptovaluta efter Bitcoin. Den adskiller sig ved at tilbyde en smart kontrakt, hvor man kan kode præmisserne for en aftale ind, så de automatisk træder i kraft, uden at man behøver stole på et bestemt punkt. Tag for eksempel en arv. Her kan du kode ind, at hvis du ikke underskriver med din unikke nøgle i en periode, så begynder aftalen automatisk at udbetale penge fra din opsparing til udvalgte personer efter et forudbestemt skema.

2: Lagring

Storj, Filecoin og Siacoin er alle blockchain-platforme til distribueret lagring af data. I stedet for at dele dine dokumenter i Googles eller Dropbox’ sky kan du lagre dem fordelt på en række computere rundt omkring i verden og endda uploade din egen overskydende diskplads til andre brugere. Dine data krypteres og verificeres på blockchain og betaling for pladsen sker automatisk i form af kryptovaluta.

3: Digitalt demokrati

Hvem bestemmer egentlig over en blockchain? Bitcoin har ingen formel demokratisk protokol, så når man ikke opnår enighed om en ændring, kan det betyde, at valutaen pludselig deles op i to, hvilket skete i august, da Bitcoin Cash blev skabt. Flere andre blockchain-projekter har erkendt denne svaghed og indbygget en demokratisk beslutningsproces direkte i koden. Projektet Democracy Earth benytter endda blockchain som demokratisk redskab til at skabe direkte, digitalt demokrati i fællesskaber, hvor brugerne stemmer om alt muligt, og resultaterne dokumenteres i en blockchain.

4: Annonceplatform

Brendan Eich grundlagde Mozilla og skabte programsproget JavaScript. Nu er han igen manden bag endnu en innovation, nemlig BAT. BAT står for Basic Attention Token, og er et nyskabende system til annoncering på internettet. Idéen er, at BAT cirkulerer i det digitale økosystem på en blockchain. Hver gang du ser en annonce, betaler annoncøren et beløb til websitet for annoncepladsen, som siden udbetaler en lille sum BAT til dig for din opmærksomhed. Du kan så bruge dine BAT til for eksempel at betale for indhold på nettet.

5: Internet of things

Jo mere udbredt internet of things bliver, desto større bliver behovet for umiddelbare, gratis mikrotransaktioner mellem opkoblede enheder som deler information med hinanden. En valuta til machine economy er præcis, hvad IOTA tilbyder, og det med en hypermoderne teknologi, der kaldes Tangle. Tangle er inspireret af blockchain, men benytter sig ikke af blocks. Med andre ord: Udviklingen står aldrig stille.

Vil du have mere inspiration? Klik her