IT-sikkerhed

Er du sikker på, at du har backup i skyen?

Cloud-tjenester er normalt et sikrere og billigere alternativ til at tage sig af IT-driften og IT-vedligeholdelsen lokalt. Det gælder ikke mindst for mindre virksomheder, der ikke har mulighed for at investere i IT-sikkerhed på samme niveau som de store udbydere af cloud-tjenester. Men mange glemmer, at cloud-tjenester ikke omfatter traditionel backup.

Ingen traditionel backup i skyen

Det er en udbredt opfattelse, at traditionel backup og gendannelse automatisk er inkluderet i skyen, og at cloud-udbydere som Microsoft har tjek på det. Men sådan forholder det sig ikke. For eksempel gemmes slettede filer i Office 365 i omkring 30 dage. Microsoft tager desuden backup til sin egen drift, men disse sikkerhedskopier er normalt ikke noget, som Microsoft tager sig af for sine kunder. Derfor har du brug for at overveje, hvilken backupløsning, du vil tilføje, når du migrerer til skyen.

Ransomware er en stadigt større trussel mod datasikkerheden

Backup kan være nødvendig af flere grunde. En grund kan være dokumenter eller filer, der slettes ved et uheld. Nogen tømmer måske en papirkurv ved et uheld, eller en medarbejder, der holder op, sletter alle sine mails eller hele sin postkasse. En anden grund til backup er at beskytte virksomheden mod organiseret kriminalitet. Ransomware, eller afpresningsprogrammer, er blevet den største trussel mod IT-sikkerheden. Ransomware udsender kryptovirus, ofte via et link i en junkmail, som krypterer filer og endda kan låse brugerens computer. Brugeren bliver derefter bedt om at betale for at få adgang til filerne. Ud over junkmail kan ransomware også spredes gennem websider med skadeligt indhold.

Når en bruger rammes af kryptovirus og opretter forbindelse til skyen, synkroniseres de krypterede filer på computeren med de filer, der er lagret i skyen. Løsningen er her, præcis som ved traditionel IT-drift, at benytte backup til at genindlæse dokumenterne. Hvis der ikke er nogen backup, er den eneste mulighed at slette indholdet eller i værste fald betale, hvis man er nødt til at have adgang til informationen.

Backup giver effektiv beskyttelse

Allerhelst bør du selvfølgelig sikre dit IT-miljø, så du ikke behøver at betale, fordi du på den måde er med til at finansiere kriminel aktivitet. De største udbydere af cloud-tjenester arbejder konstant på at øge sikkerheden for deres tjenester, men der udvikles også hele tiden nye kryptovirus. Backup er i praksis den eneste effektive beskyttelse, når kryptovirus har invaderet dit IT-miljø.

Vil du vide mere?

Kontakt os eller læs mere om Office 365.

Læs mere:

Skift til Office 365 – men hvilken backupløsning har du?

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags