Infrastruktur

Docker – et troværdigt alternativ i datacenteret?

Med platformen Docker er containere blevet en trend på IT-infrastrukturområdet.

Containere er opstået som et mere letvægtsalternativ til virtualisering, og på trods af at teknologien stadig er umoden, kan det være værd at se på.

Den bagvedliggende teknologi er langt fra ny og har sin basis i mainframe, men takket være virksomheden og platformen Docker er containere blevet en af de hotteste tendenser inden for infrastruktur.

Docker er en måde at distribuere applikationer på. I stedet for at lave 1000 virtuelle maskiner, når man skal lave 1000 applikationer, kan man nøjes med én virtuel maskine (eller bare-metal server) med 1000 applikationer på samme maskine. Hver container kan ikke se noge fra de andre, så applikationerne kan i princippet være identiske. Det sparer dermed oceaner af ressourcer i datacenteret, både hvad angår plads, men i høj grad også, hvad angår RAM, CPU og deslige konfigurationer, som man dermed ikke behøver.

I fremtiden vil det være sandsynligt at virtualisering og container-teknologien kommer til at konkurrere og integrere med hinanden. VMware har allerede lanceret vSphere Integrated Containers (VIC), som kombinerer Dockers smidighed og portabilitet med en tynd virtuel maskine og et antal andre dele, som VMware lover vil give bedre overvågning og administration. VMware er langt fra de eneste, der stiller sig bag platformen, og vi kan blandt andet nævne Amazon, Oracle, Red Hat og Microsoft.

Virksomheden Docker er desuden påbegyndt rejsen med at udvikle produkter, der er mere virksomhedsvenlige. I slutningen af oktober 2015 købte de eksempelvis Tutum, en virksomhed, hvis værktøjer lover at gøre det enklere at flytte en container fra udviklingsmiljø til produktionsmiljø og derefter tage hånd om administrationen.  

Alt dette betyder at Docker, trods mangler, kan være interessant for nogle virksomheder og organisationer at se på. På Dockers hjemmeside findes en sektion, der forklarer, hvordan du kommer i gang med sektioner for Linux-, Mac OS X- og Windows-brugere.   

Vil du vide mere? Download vores whitepaper ”Server og sikkerhed”.

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags