Infrastruktur

Derfor satser virksomheder på hyperkonvergens

Hyperkonvergeret infrastruktur er gået fra hype til det foretrukne valg for mange større virksomheder og myndigheder. Nu er det endda blevet muligt selv for mindre virksomheder at teste fremtidens datacenter, som betyder mindre vedligehold og øget skalérbarhed.

Et hyperkonvergeret datacenter samler serverinfrastrukturen i én og samme løsning, der håndteres via smart software og understøtter automatisering og skalérbarhed. I det traditionelle datacenter findes der separat hardware til lagring, servere til beregning og håndtering af virtuelle maskiner, backup, switche og meget mere med proprietær operativsystemer og egen firmware. Det betyder, at der skal lægges meget tid i vedligeholdelse og opdateringer, samt at delene i systemet måske ikke altid fuldt ud kan tale med hinanden.

– Med hyperkonvergens fjerner du koblingen mellem software og hardware og arbejder i henhold til noget, der kaldes ”software defined”. Intelligensen ligger i software, og den er ligeglad med, hvilken specifik hardware, der ligger under, siger Andreas Remmer som er datacenterspecialist hos Dustin.

Det er en fordel for virksomheder, der i dag har et blandet IT-miljø med produkter fra forskellige producenter. Ofte anvender man dele fra den eksisterende hardware i den nye, hyperkonvergerede løsning.

– Har du investeret i et traditionelt datacenter, og har du to år tilbage af supportaftalen, så smider du jo ikke bare hardwaren ud. Så kan du helt enkelt bruge storage-delen i det nye miljø, siger Andreas Remmer.

Skalér op efter behov

Skalérbarheden er en anden fordel ved hyperkonvergeret infrastruktur. Eftersom det er svært at vide præcis hvilke behov, virksomheden kommer til at stå overfor i fremtiden, vælger man ofte at overdimensionere datacenteret for at være på den sikre side.

– Det er helt almindeligt, at man køber 40-50 procent overkapacitet. Med en hyperkonvergeret infrastruktur køber du det, du har brug for med en lille smule overkapacitet. Har du brug for mere kapacitet, er det nemt at lægge mere til. Det betyder, at den samlede investering ofte bliver lavere, fordi du kun køber det, du har brug for, siger Andreas Remmer.

Tidligere var hyperkonvergeret infrastruktur forbeholdt store virksomheder, men i de senere år er den økonomiske tærskel blevet sænket. Samtidig har flere virksomheder fået øjnene op for hyperkonvergens i takt med den øgede interesse for cloud-løsninger.

– Mange virksomheder vil gerne migrere til cloud, men kan af lovmæssige eller praktiske hensyn ikke flytte alt på én gang. Hyperkoncergens gør det nemt at kombinere en privat cloud-løsning med public cloud, siger Andreas Remmer, og tilføjer:

– Hyperkonvergeret infrastruktur understøtter den digitaliseringsproces, som mange virksomheder er i gang med, fordi de ikke bliver lige så fastlåst som med deres gamle systemer. Hvis du gerne vil gøre mere, men ikke kan investere i et helt nyt datacenter, så er det her en måde at gøre digitaliseringsidéer til virkelighed hurtigere – helt enkelt.

Læs mere:
Hyperkonvergens: Løsningen på alle problemer, eller alle æggene i samme kurv?
Mod en fremtidssikret netværksløsning
Hvad er ”serverless” IT?

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags