Inspiration

Computex 2017

I Taipei afholdes verdens største messe Computex, der fokuserer på alle typer af computere; fra skrivebord til datacenter. Forbrugerelektronik og gaming har også lidt plads på messegulvet, men mange af messens allermest spændende nyheder henvender sig til store og små virksomheder, der ønsker at udvikle og effektivisere deres virksomhed. Her er nogle af de trends, vi kunne se på årets Computex-messe.

AI – ikke bare til de store spillere

Gaming-planen for AI og maskinindlæring er eksploderet i de seneste par år, og det er ikke helt uden grund, eftersom konceptet udgjorde en stor del af både AMD’s og NVIDIA’s pressekonferencer. Årets messe peger dog mod en nær fremtid, hvor moderne AI ikke er en indviklet og dyr teknologi, som er reserveret til kæmper som Facebook, Google og Apple. Appliceret AI bliver mere og mere relevant, også for mindre og mellemstore virksomheder i takt med, at både de nødvendige omkostninger og udviklingstid falder.

Et eksempel er NVIDIA’s nye AI-platform, som lader hvem som helst installere et udviklingskit til AI-træning, som kan køre på stort set alle computere. Derefter skaleres platformen ud fra virksomhedens ressourcer, og er der behov for mere kompleksitet, kan du leje plads i NVIDIA’s datacenter og slippe de enorme omkostninger ved selv at skulle bygge et.

Uanset platform, opstår der konstant nye muligheder for hvad, der kan lade sig gøre med maskinindlæring i både stor og lille skala. Et overvågningssystem med inkorporeret maskinindlæring kan f.eks. alarmere, hvis uautoriserede personer fanges på kamera, mens ansatte får lov til at komme igennem. Et andet eksempel er at bruge AI til optimering af produktudvikling og hurtigt opdage defekter, som et menneske nemt ville have kunnet overse.

VR og AR som arbejdsredskaber

Virtual reality er stadig et godt stykke fra at finde vej ind i de fleste almindelige forbrugeres stuer, men det betyder ikke, at interessen er faldende på messer som Computex. VR, og i forlængelse AR, kan blive et uundværligt redskab i alt fra uddannelse til produktdesign. Hvis du designer møbler, kan du f.eks. gennemse dine kreationer i et virtuelt rum, inden du køber materialer til prototyperne, og på den måde reducere omkostningerne.

Intels dominans bliver udfordret

Efter mange år af stort set total dominans på processormarkedet, har Intel fået seriøs konkurrence. AMD’s lancering af den ny Zen-arkitektur har stjålet rampelyset på forbrugermarkedet, og det gør nu et større og større indtryk på businessmarkedet.

Den nye Ryzen-serie finder langsomt men sikkert vej ind i professionelle workstations med krav til høj multitråds-performance. Men det røde hold har også bevæget sig ind på mere uventede områder, som f.eks. en eksklusiv NAS-løsning fra Qnap. Qnap mener, at de kan reducere prisen sammenlignet med tilsvarende NAS med Intel-kisel, og de ekstra kerner og tråde giver muligheden for effektivt at køre flere virtuelle maskiner parallelt. Det er et attraktivt koncept for mindre virksomheder med behov for en serverløsning trinnet inden en rackserver i fuld størrelse.

I datacentret er det i stedet AMD Epyc, som ser ud til at gøre størst indtryk. Det er AMD’s nye monsterprocessor til servere, med 32 fysiske kerner og 64 tråde og som understøtter brug af to processorer på samme bundkort. Med et løfte om en konkurrencedygtig pris sammenlignet med Intels tilsvarende produkt, samt flere kerner og mere hukommelse pr. system, mener AMD, at du vil kunne erstatte flere Intel-servere med færre AMD-servere med højere performance og bedre energieffektivitet.

Bærbar batteritid

Intels Kaby Lake-processorer kom allerede i efteråret, og i år ser vi flere og flere eksempler på 2. generations bærbare Kaby Lake-maskiner. Producenter som Dell og HP fortsætter med at forlænge computernes batteritid, så du kan arbejde længere og længere på farten. Batteritider på 12-14 timer er ikke længere en sjælden specifikation, hverken for forbrugere eller virksomheder.

8 juni 2017

Tags