Infrastruktur

Cloud-tjenester åbner op for nye forretningsmuligheder

Cloud-tjenesterne er her for at blive, og det er positivt. For når innovative cloud-baserede applikationer dukker op, åbner de op for nye forretningsmuligheder.

Cloud-løsninger har taget et stort skridt fra at være rene lagringscentraler til at være samlingssteder for avancerede tjenester, hvor alt i øvrigt er skalerbart. I rivende hast udvikles der nye tjenester, som betales pr. klik.

– Man kan sige, at denne udvikling går hånd i hånd med den store ’tjenesteficering’, der foregår i de fleste brancher. Det vil sige, at man tilføjer nye tjenester til sit eksisterende udbud, eller at man ligefrem erstatter sit produktudbud med innovative tjenester, siger Kasper Bay Poulsen fra konsulentfirmaet Zangenberg & Company.

Han peger blandt andet på den måde hele finanssektoren efterhånden er blevet en mere eller mindre rendyrket IT-branche på og understreger samtidig, at den samme udvikling også ses mange andre steder.

– Moderne cloud-løsninger indeholder en række muligheder, og hvilke, der er mest interessante, varierer fra virksomhed til virksomhed.

Mange virksomheder har brug for at vurdere, hvad de nye tjenester betyder

Microsoft har længe satset på at udvikle cloud-løsninger. Vi har derfor sat Annica Wallenbro Stojcevski, Business Area Manager cloud and business hos Microsoft Sverige, i stævne på deres nye kontor i det centrale Stockholm.

– Der er mange virksomheder, som bør gennemgå deres forretningsmodeller og vurdere, hvad de nye tjenester vil kunne betyde for deres virksomhed. For det er ikke et spørgsmål, om der vil dukke konkurrenter op, som vil udnytte de nye muligheder. Spørgsmålet er snarere, hvornår udfordrerne vil gøre deres entré på markedet, siger hun.

Hun kommer med to eksempler på, hvordan tilsyneladende helt forskellige virksomheder er begyndt at drage nytte af skyen:

– Vi har for nylig hjulpet Anticimex med at ændre et af deres produkter. Helt enkelt forklaret kan man sige, at de er gået fra at sælge rottefælder til at tilbyde en tjeneste, hvor de holder øje med, at rottebestanden i et bestemt område holder sig inden for de tilladte rammer.

Løsningen baserer sig på sensorer i rottefælderne, hvor data sendes til og bearbejdes i skyen. Samme grundlæggende teknologi – med cloud-opkoblede sensorer – drager Tetrapak også nytte af.

– I deres tilfælde handler det om, at de ikke sælger mælkeemballeringsmaskiner, for det kræver en kæmpe investering for kunden, men i stedet bliver de betalt for ’emballeret mælk’ som en tjeneste.

De seneste innovationer findes i skyen

Annica Wallenbro Stojcevski ser den offentlige sky som en gigantisk innovationsmotor.

– Alle cloud-udbydere finder hele tiden nye løsninger, der kan hjælpe virksomheder med at udnytte deres data. Det er her den største udvikling inden for cloud-sektoren foregår lige nu. Selvom det for eksempel kan lade sig gøre at benytte AI eller kognitive tjenester i større eller mindre interne løsninger, så kan du ikke få adgang til de allernyeste tiltag på området. De ligger i skyen.

Desuden er der den anden og helt indlysende fordel ved cloud-baserede tjenester, at de kan betales pr. klik – du betaler kun for det, du bruger.

– Det betyder, at også mindre virksomheder kan være med, fordi det ikke er et spørgsmål om høje investeringsomkostninger. En cloud-tjeneste kan fungere som en stor æske med Lego-klodser. Som kunde kan du testbygge med forskellige klodser og lægge dem tilbage, der ikke passer til netop dit behov, siger Annica Wallenbro Stojcevski.

Vil du læse mere om vores forskellige cloud-løsninger?

Til Cloud

Moderne cloud-løsninger indeholder en række muligheder, og hvilke, der er mest interessante, varierer fra virksomhed til virksomhed.

Kasper Bay Poulsen, Zangenberg & Company.

En cloud-tjeneste kan fungere som en stor æske med Lego-klodser. Som kunde kan du testbygge med forskellige klodser og lægge dem tilbage, der ikke passer til netop dit behov.

Annica Wallenbro Stojcevski, Business Area Manager cloud and business hos Microsoft Sverige.

Lignende læsning:

Vigtige spørgsmål på vej ud i skyen

Tekst: Peter Wiklund
Foto: Unsplash