IT-sikkerhed

Beskyt din computer med Windows Defender

Nutidens IT-sikkerhedsmiljø er mere komplekst end nogensinde tidligere, og angrebene er flere, større og hurtigere. Men vidste du, at du faktisk har temmelig god beskyttelse indbygget i Windows? Sikkerhedsprogrammet Windows Defender forsvarer din computer mod alle typer cyber-angreb og virus. I denne artikel fortæller vi, hvordan du tilpasser Windows Defender til dine behov.

6 tips til at få maksimalt udbytte af Windows Defender

1. Aktivér Windows Defender

Det første, du skal gøre, er at sikre dig, at Windows Defender er aktiveret. Åbn Windows Defender og kontrollér, at skjold-ikonet viser en grøn cirkel med et hak. Hvis det gør det, er alt fryd og gammen. Hvis det i stedet viser en rød cirkel med et kryds, skal du klikke på ”Turn on” for at aktivere Windows Defender.

2. Administreret mappe-adgang

Ved at aktivere funktionen ”Controlled folder access” får du ekstra beskyttelse mod for eksempel malware og ransomware. Windows’ egne systemmapper er inkluderet som standard, men det kan være en god idé for eksempel at tilføje din egen sikkerhedskopi, Dropbox-mappen og mapper med særligt følsomme dokumenter. Klik på ”Virus & threat protection” i menuen til venstre, scroll ned til ”Controlled folder access” og tryk på kontrol for at aktivere. Klik på ”Protected folders” for at vælge, hvilke mapper Windows Defender skal overvåge. Hvis en blacklistet applikation forsøger at manipulere filerne i disse mapper, vil Windows Defender stoppe forsøget og advare brugeren om det.

3. White-listede applikationer du stoler på

En gang imellem sker det, at selv de kendte applikationer bliver forhindret i at ændre i filerne i dine beskyttede mapper. Klik på ”Allow an app through Controlled folder access” under ”Virus & threat protection” -> ”Controlled folder access”.

4. Beskyttelse mod zero-day-angreb

Skadelig kode spredes ofte med så høj hastighed, at de traditionelle sikkerhedsopdateringer ikke har en chance for at følge med. I Windows Defender er der derfor en Exploit Guard, der hele tiden scanner filer, e-mails og kommunikation fra pc’er over hele verden med henblik på at opdage skadelige kode. Når/Hvis ny kode opdages, vil computere, der har Exploit Guard aktiveret, få det at vide inden for nogle få sekunder og være beskyttet mod eventuelle angreb. Exploit Guard er aktiveret som standard med indstillinger, der passer de fleste brugere, men til specielle bruger-scenarier findes der en række indstillingsmuligheder. Dem finder du under ”App & browser control” -> ”Exploit protection”. Her kan du for eksempel opsætte ekstra restriktive regler for visse programmer, eller lempe reglerne for andre programmer, hvis du støder på problemer. Der skal dog lige lyde en advarsel herfra: Det her er avancerede indstillinger, og hvis du ikke er systemadministrator, er det sikrest, at du ikke ændrer noget.

5. Surf mere sikkert

I Windows 10 Enterprise kan du benytte virtualiseringsteknologi til at surfe i et helt sikkert miljø uden fare for, at din computer bliver inficeret med skadelig kode. Windows Defender Application Guard aktiveres på følgende måde: Åben kontrolpanelet og klik på ”Programs” i menuen til venstre. Klik på ”Turn Windows features on or off”, scroll ned til ”Windows Defender Application Guard” og sæt kryds i den. Klik ok og genstart computeren. For at kunne bruge applikationen skal du åbn Microsoft Edge, og i menuen øverst til højre vælger du ”New Application Guard window”. Nu vil en helt ny browsersession blive startet uden nogen fysisk kontakt med din hardware. Eventuelle angreb vil derfor forblive i det virtuelle miljø.

6. Déaktiver for at komme uden om installationsproblemer

I visse særlige tilfælde kan Windows Defender være overforsigtig i sin iver efter at beskytte dine data og forhindrer dig derfor i for eksempel at installere nye applikationer eller opdatere de eksisterende. Selv om det ikke er noget, der anbefales, kan det i disse tilfælde betale sig at forsøge at déaktivere Windows Defender midlertidigt og se, om det gør en forskel.

Windows Defender beskytter dig mod meget, men ikke alt. Derfor kan det være en god idé at købe et af følgende sikkerhedsprogrammer for at opnå endnu bedre beskyttelse mod angreb.

Smarte tips til Windows Defender i Windows 10

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags