IT-sikkerhed

At være iværksætter er ligesom at være kunstner

Martin Thorborg er en af Danmarks mest kendte IT-iværksættere. Her fortæller han til Solutions om glæden ved at starte nye virksomheder, om den teknologiske udviklings dilemma og hvorfor fremtiden ligger i skyen.

I midten af 1990’erne var Martin Thorborg medstifter af den danske søgemaskine Jubii, som senere blev solgt for et trecifret millionbeløb. Siden da har han været et kendt ansigt i IT- og iværksættermiljøet i Danmark. Han har været involveret i en lang række succesrige IT-firmaer, han har haft en række tunge bestyrelsesposter og giver ofte foredrag om innovation, iværksætteri og disruption.

Hans seneste succes er Dinero, et webbaseret bogføringsprogram, som blev solgt til den norske IT-virksomhed Visma sidste år.

At være serie-iværksætter er næsten som at være kunstner, siger Martin Thorborg.

– Jeg føler en enorm glæde ved at skabe noget nyt, der gør en forskel for kunderne. At få en idé, udvikle produktet og skabe en økonomisk succes.

For den, som vil være IT-iværksætter i dag, er det dog ikke nok med en god idé og skabertrang.

– Du skal have det rigtige team omkring dig. Jeg er god til strategi, PR og markedsføring, men dårligere til programmering, design og økonomi. Derfor har jeg en partner, der dækker de områder. Det handler om at indse, hvor man selv er stærk, og hvor man har behov for andre, sig Martin Thorborg.

Kan hvem som helst blive iværksætter?

Alle kan, men det er ikke alle, som bør. Det er ikke alle, som vil trives med det, og når der mangler penge, kan du ikke bare gå til chefen og bede om flere. Iværksætteri kan være som en boksekamp og give nogle ordentlige slag – og det passer ikke alle, siger han.

Martin Thorborg følger den teknologiske udvikling med stor interesse. Han ser store muligheder men også stormskyer.

– Jeg er overbevist om, at vi er midt i et paradigmeskift, som vil ændre hele vores verden og vores hverdag. Den kunstige intelligens og machine learning er godt i gang med at forandre alting, siger han og fortsætter:

– Maskinerne aflæser dine vaner via datalagringen og gør en masse valg lettere for dig. En række fag bliver overflødige. Bogholdere og revisorer er allerede godt på vej, advokater kan blive de næste. Der vil ikke være job til alle, og det bliver en stor udfordring.

Den nye teknologi skaber også nye dilemmaer, som man ikke har oplevet tidligere.

– Se bare på de selvkørende biler. Hvis sådan en bil er ved at ramme nogle cyklister, hvem skal den
så prøve at ramme: Den ældre mand, der alligevel ikke har langt igen, eller den unge pige med cykelhjelm, fordi hun er bedre beskyttet og dermed har bedre chancer? Det lyder måske bizart i dag, men den slags valg bliver virkelighed i løbet af få år, og selvom jeg af natur er optimist, er jeg også betænkelig.

Martin Thorborg er stadig ansat som administrerende direktør i Dinero. Han har tidligere sagt, at hans eget næste projekt bliver inden for skybaserede tjenester.

– Der er så mange fordele ved skyen. Som mindre virksomhed kan du allerede nu lægge en masse funktioner derud, og via skyen får du flere og flere muligheder. Ideen om at opretholde egne servere i virksomheden vil hurtigt blive forældet, siger han.

Hvad er de største fordele ved cloudløsninger?

– At din virksomhed altid er opdateret, at du sparer dyre indkøb af egne servere, at sikkerheden er i top, at du hele tiden kan skalere efter behov, og at paletten af services konstant bliver bredere.

Hvorfor er nogle fortsat skeptiske over for skyen?

– Det er ofte IT-folk, der med rette frygter at miste deres job. IT-afdelingerne vil blive meget mindre, men der er jo den mulighed, at IT-afdelingen i stedet bruger deres tid på at vejlede medarbejderne i gode IT-vaner, så de tænker mere på sikkerhed i hverdagen.

Hvor sikker er skyen i dag?

– Intet i verden er 100 procent sikkert, men skyen er klart mere sikker end det IT-beredskab, de fleste virksomheder har. I skyen er hackerne altid oppe mod de nyeste sikkerhedsopdateringer.

I dag er Martin Thorborg økonomisk uafhængig, men han har ikke til hensigt at stoppe med at udvikle nye idéer.

– Det handler aldrig om pengene, men om at skabe noget blivende. Det har jeg gjort flere gange, og det bliver jeg ved med – jeg er serieiværksætter til jeg dør.

Kort om Martin Thorborg

Alder: 47 år.

Familie: Gift med Camilla, to børn på 10 og 13 år.

Bopæl: Skodsborg nord for København.

Dårlige IT-vaner: ”Er ofte for længe om at svare på mails og er ikke altid opdateret på antivirus. Har svært ved at lægge mobilen fra mig og sidder ofte med den bærbare i sofaen på en måde, som ville få enhver ergoterapeut til at skrige”.

Martin Thorborgs historie som serieiværksætter

Medstifter af søgemaskinen Jubii i 1995 sammen med Henrik Sørensen og Kasper Larsen. Jubii blev solgt til svenske Spray og blev senere en del af Lycos Europe. Siden da har han været med til at starte virksomhederne SPAMfighter, Ageras, Amino, Saxis og Dinero. Sidstnævnte blev i november 2016 solgt til Visma. Martin Thorborg er fortsat adm. dir. i Dinero. I marts 2017 købte det Bahrain-baserede investeringsselskab Investcorp en majoritetsandel af Agera.

Tekst: Per Gregersen
Foto: Peter Westrup

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags