Inspiration

5G – Sådan fungerer næste generation mobilteknologi

Næste generation mobilnet er hurtigere og smartere end 4G. Men det største løft ved 5G handler ikke om det mobile kontor eller Netflix i bussen. Det handler om mulighederne for industrielle applikationer.

Vores stadigt stigende behov for hurtige, mobile opkoblinger slår nye rekorder. Ifølge den seneste rapport om global mobil datatrafik fra Ericsson fremgår det, at den samlede datatrafik er steget med 65 procent i tredje kvartal 2017 sammenlignet med samme kvartal 2016. Næste generations mobilnet, 5G øger mobilnettets teoretiske kapacitet flere tusinde gange. Men selvom både vi og operatørerne har et akut behov for at løse kapacitetsproblemerne, er et hurtigere og mere stabilt mobilt bredbånd ikke den største forbedring ved 5G.

– Forsinkelserne på 5G-nettet er på niveau med fast fiberopkobling. Det betyder, at 5G kan benyttes til realtidsstyring af for eksempel industrirobotter eller selvkørende biler. For dig og mig betyder det måske ikke så meget, men for industrien åbner det op for helt nye anvendelsesområder, siger Fredrik Tufvesson, som er professor i radiosystemer ved Lunds Tekniska Högskola.

Med forsinkelser på under fem millisekunder behøver vi ikke bygge styresystemer ind i hardwaren. Vi kan nøjes med at indsamle data fra sensorerne i robotterne og køretøjerne og behandle informationerne ét samlet sted. Det giver bedre fleksibilitet og laverer omkostninger for industrien.

– Ericssons præmieeksempel er, hvordan man kan styre gravemaskiner nede i en mine fra et kontrolrum oven på jorden. Om der sidenhen er styrealgoritmer eller en menneskelig operatør i kontrolrummet er mindre vigtigt, siger Fredrik Tufvesson.

En anden stor forskel er udsendelsesteknologien for 5G, som er væsentligt mere avanceret. Hvor 4G-systemet har mellem fire og otte antenner på en basisstation, så har 5G-noden flere hundrede antenner. Ved hjælp af såkaldt massiv MIMO (multiple input/multiple output) kan 5G-noden holde styr på, hvor modtageren befinder sig og kun sende signalet dertil. Det betyder, at der bruges mindre energi til overførslen, på trods af at datahastigheden er blevet mangedoblet i forhold til 4G.

– Eftersom du slipper for at sende signalet i alle retninger og dermed mindsker aktiviteten, kan vi sænke effekten på basisstationen, siger Fredrik Tufvesson.

De første kommercielle test af 5G blev foretaget under OL i Sydkorea i februar i 2018. I Sverige gjorde Post- og telestyrelsen (PTS) allerede i foråret 2017 en radiofrekvens klar til 5G-tests, og der er fuld gang i testningen nu. Vi må dog væbne os med tålmodighed endnu nogle år, inden vi kommer til at se en bred udrulning af 5G-teknologien, siger Amela Hatibovic Sehic, radiofrekvensingeniør hos PTS:

– Ifølge ”5G Europa Action Plan” vil den tidligste, storstilede, kommercielle introduktion af 5G ske senest i slutningen af 2020. Den største udfordring set fra vores synsvinkel er, at sammen med andre europæiske frekvensforvaltere skal vi finde den rette vej for europæisk og international harmonisering af en frekvens til 5G, siger hun.

5 fakta om 5G

  1. Den teoretiske hastighed for datatrafik på 5G-nettet er op til 10 Gbit/sekund.
  2. Ifølge specifikationerne er forsinkelsen på nettet under fem millisekunder.
  3. De første kommercielle tests af 5G blev foretaget under OL i Sydkorea i februar i 2018.
  4. Hvis alt går efter planen, vil vi kunne købe vores første 5G-telefon på et tidspunkt i 2021-2022.
  5. En 5G-basisstation kan indeholde flere hundrede antenner, som hver især sender med lav effekt.

k med mobiltelefon

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags