Inspiration

5 trends: intelligente agenter og bots

Intelligente agenter og bots* har i den grad trængt sig ind i vores digitale liv. Det kan dreje sig om alt fra personlige assistenter i vores mobiler til supersmarte systemer, der køber og sælger aktier. Her er listen med de 5 hotteste trends fra Patrik Löwendahl, teknologi- og innovationschef hos det digitale innovations­bureau Avanade.

Bots, der udfører alt arbejdet

Flere og flere finans- og forsikrings­selskaber bruger bots i deres IT-systemer. Børsgiganten Nasdaq har bots, der inden for nogle få mikro­sekunder udfører millioner af handler på samme tid, som menneskelige børshandlere kun kan nå en enkelt. Forsikringsselskaber i USA lader deres bots automatisere kundernes forsikringsansøgninger.

Personlig assistent

Næste skridt er personlige assistenter, der bliver betydeligt mere avancerende og holder styr på alle dele af din hverdag. Agenten kan råde dig til at køre til arbejde en time tidligere, fordi der er risiko for kødannelse, eller minde dig om at tage en paraply med, når vejrudsigten lover regn.

Halvautomatiske bots

Da en bot afslog en kundeansøgning hos et amerikansk forsikringsselskab, stævnede kunden dem. Så opstod spørgsmålet om, hvem der egentlig var ansvarlig – firmaet, der udviklede bot’en eller forsikringsselskabet. Sager som disse er årsagen til, at der nu udvikles halvautomatiske bots. En sådan bot kan for eksempel udføre al research, men derefter er det en rigtig person, der gennemgår grundlaget og træffer den endelige beslutning.

Skab dine egne bots

Tidligere var det forbeholdt de få at skabe agenter og bots. Nu kan du selv programmere en simpel bot, hvis du har den grundliggende viden. Teknologien er modnet, og udviklingsplatforme er tilgængelige i Microsoft Azure. Google har også tilsvarende funktioner.

Agenter til private

Intelligente agenter og bots er blevet brugt af virksomheder i mange år, og nu er tiden kommet til privatpersoner. De mest populære er stemmestyrede assistenter. iPhone-brugerne har Siri, Windows Phone-brugerne har Cortana, og Googles version er Google Now. Ved hjælp af stemmekommandoer kan du styre assistenten til at ringe op, sende en sms eller åbne en app. Sideløbende lanceres agenter og bots til rejser, musik og chats.

* En intelligent agent er en automatiseret tjeneste, der på egen hånd udfører aktiviteter baseret på indsamlede data. En bot er en basisteknologi med kunstig intelligens (AI), der bruges til at udvikle tjenester og apps.

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags