Inspiration

5 trends: AI og machine learning

Kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (machine learning) er godt på vej til at revolutionere samfundet, mener Fredrik Heintz, der er forsker i kunstig intelligens ved universitetet i Linköping. Han ser disse stærke trends lige nu.

1. Fleksibel industriproduktion

Automatisering har været afgørende for, at industrierne i højomkostningslande kan konkurrere på det globale marked. Lavere produktionsomkostninger gennem højere produktivitet sikres nu på længere sigt ved hjælp af fleksible robotter, som f.eks. YuMi fra ABB, som med samarbejds- og indlæringskapacitet kan omstille produktionen alt efter virksomhedens behov.

2. Digitale medarbejdere

Søgemaskiner og oversættelsestjenester er digitale landvindinger, som er blevet en del af vores hverdag. Udviklingen er nu nået så langt, at man ligefrem kan anvende digitale maskiner som medarbejdere. De moderne kognitive hjælpere fører en dialog med brugeren – f.eks. kan programmet Watson stille diagnose på patienter, og programmet Amelia kan styre en virksomheds kundeservice.

3. Selvkørende biler

Tesla og Googles selvkørende biler har givet inspiration til hele bilindustrien med deres samfundsnyttige tiltag. I biler uden mennesker ved rattet kan vejene udnyttes bedre – bilerne kan køre tættere på hinanden og ved højere hastigheder, end mennesker kan beherske bag rattet. Uden trafiklys og afstandsregler skulle trafik flyde bedre og spare både energi og penge. Men sikkerheden er stadigvæk en udfordring. Hvordan sikrer man, at bilen tager den rette beslutning, og hvem bærer i givet fald ansvaret ved ulykker?

4. Digital tankegang

Automatisering indebærer en omstilling af samfundet, og de typer jobs, som ikke forsvinder, ændres. Den udvikling, som er foregået på fabrikkerne, spreder sig nu til funktionærstillinger, og vi mennesker bliver nødt til at tilpasse os den digitale tankegang. I samarbejde med intelligente maskiner bliver vi mere produktive og konkurrencedygtige.

5. Sociale robotter

Robotterne bliver mere og mere avancerede, og der ses en tydelig tendens til, at de også kan anvendes inden for de blødere fag. Der ses gode resultater med sociale robotter, som forstår, hvad der sker, tager beslutninger og interagerer med mennesker. For eksempel hjælper de autistiske børn med at kommunikere, og bidrager med social støtte inden for ældreplejen.

Læs også ”5 trends: Social selling – sælg med sociale medier”

Tekst: Moa Thorsell
Illustrationer: Getty Images

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags