Inspiration

5 militære nyskabelser som har forandret den civile verden

Militær forskning har mange gange i historien skabt gennembrud, der senere har forandret det civile samfund. Internet og GPS-teknologien er to velkendte eksempler. Her er flere teknologiske nyskabelser, der første gang så dagens lys inden for militæret – inden de blev en succes i den brede befolkning.

Radarteknologi

Idéen med at “se” et objekt på lang afstand ved at sende radiobølger mod det havde eksisteret i nogle år. Men det var det engelske militær, der lykkedes med at udvikle radarteknologien til noget brugbart. I 1935 blev det første radarsystem, der kunne opdage og kortlægge et fly på lang afstand, skabt.

Det var videnskabsmanden, Robert Watson-Watt, der ledede udviklingen af værktøjet, der begyndte at blive brugt i stort omfang af det engelske militær i 1938. Systemet blev oprindelig kaldt for Chain Home. Da Tyskland bombede England fra luften under anden verdenskrig, kunne englænderne benytte radaren optimere deres forsvar.

Digitalfoto

Det første frø til det, der skulle blive til moderne digital fototeknologi, blev lagt, da Steven Sasson fra Eastman Kodak opdagede en måde at benytte en sensor i stedet for film til at fange lys og en måde at gemme lysinformationerne med 1-taller og nuller.

Men derefter var det især militære applikationer, der drev udviklingen fremad. Bare få år senere i 1976 sendte USA spionsatellitten KH-11 Kennan op. Den var det første reelle projekt, der anvendte digitalfoto.

Kameraet blev brugt til at tage billeder fra fly af sovjetiske militæranlæg. Derefter blev teknologien udviklet videre inden for militæret, inden den tog skridtet ud i det civile samfund.

Virtual Reality

Projektet Aspen Movie Map var en slags forgængere for Google Maps allerede i 1970’erne. Projektet blev drevet af forskere hos MIT, og det blev finansieret af det amerikanske militærs forskningsorgan DARPA.

I et helt år kørte en bil rundt i alle gader i Aspen, Colorado, og tog billeder med et stabiliseret kamera for hver tredje meter. Ved at tage billeder fremad, bagud og til siderne, kunne forskerne skabe 3D-billeder af byen, som kunne udforskes på samme måde som et videospil. Tanken var, at soldater skulle benytte teknologien til at lære krigszoner at kende, inden de rejste dertil. Projektet ses som en forgænger for den senere virtual reality teknologi.

Mikrobølgeovnen

Teknologien med at anvende radiobølger til at varme ting op blev opdaget af forsvarsvirksomheden Raytheon. Dér arbejdede ingeniøren Percy Spencer med at udvikle radarteknologi til militær brug under Anden Verdenskrig.

En dag opdagede Percy Spencer, at et stykke chokolade, som han havde i lommen, var smeltet. Han indså, at det sandsynligvis skyldtes radiobølgerne, som han var blevet udsat for på arbejdet.

Derfra var der ikke langt til at begynde at bruge mikrobølger til at varme med op med. Allerede i 1947 blev den første mikrobølgeovn lanceret under navnet “Radarange”. Men det var først i midten af 1960’erne, at teknologien blev så billig, at privatpersoner havde råd til at bruge den.

Droner

I dag er ubemandede, flyvende fartøjer en selvfølge både inden for militæret og det civile. Men grunden til nutidens droner blev lagt allerede i 1800-tallet, da det østriske militær sendte ubemandede luftballoner mod Venedig.

I begyndelsen af 1900-tallet begyndte man at eksperimentere med at skabe droner med egen motorkraft. Videnskabsmanden Nikola Tesla beskrev for eksempel allerede i 1915 en ubemandet flåde af flyvende krigsmaskiner. De første ubemandede, flyvende fartøjer blev udviklet til at sende bomber fra et sted til et andet, og de lignede mere nutidens krydsermissiler.

Sidenhen blev de militære, ubemandede, flyvende fartøjer udviklet, så de kunne styres mere præcist på afstand. Under Vietnamkrigen begyndte USA i hemmelighed at anvende droner, der lignede nutidens militære droner til forskellige militære opgaver. Den israelske hær var i 1970’erne den første til at bruge droner med overvågningskameraer.

Siden er teknologien blevet udviklet på mange forskellige måder, blandt andet til nutidens billige droner, der kan filme til privat brug.

Du er måske også interesseret i:
Fem måder blockchain ændrer verden på
Kvantecomputere – sådan fungerer det næste teknologiske kæmpespring

Militära innovationer

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags