Inspiration

5 IT-trends til et mere bæredygtigt 2018

Samfundet digitaliseres samtidig med, at befolkningstallet vokser, med det resultat at både individer og virksomheder benytter flere IT-produkter. Vi kigger på de trends inden for bæredygtighed, der skaber forudsætningerne for, at virksomheder kan tage et større socialt og miljømæssigt ansvar.

– Vi må se på IT-produkter ud fra et livscyklusperspektiv. Der er i dag et øget krav om gennemsigtighed og at kunne følge et produkt helt fra fremstillingen. Det er også vigtigt, at gammelt IT-udstyr ikke ender på en losseplads, men at den i stedet bliver genanvendt på en kontrolleret måde, mener Caroline Blomé, finansspecialist hos Dustin.

1. Cloud-baserede tjenester i stedet for eget datacenter

At benytte cloud-tjenester til sin IT-drift reducerer behovet for fysiske servere, der bruger strøm på kontoret. Samtidig kan det være et sikrere og mere omkostningseffektivt alternativ.

– Hvis du har et datacenter, udnytter du det måske ikke fuldt ud. Du benytter kun 40 – 50 procent at kapaciteten, men det står alligevel og bruger strøm. Med en cloud-løsning kan vi have flere kunder i det samme IT-miljø og optimere hardwaren. Dustins datacenter benytter grøn energi, hvilket måske ikke ville være tilfældet, hvis man skulle drive det hele selv, mener Andreas Remmer, salgschef for Datacenter, Dustin.

2. VR gør distance-service og -møder mulige

Med virtual reality bliver behovet for at rejse langt efter møder og konferencer mindre. VR kan endda bruges af IT-teknikere og andet servicepersonale til at undersøge fejl og yde support virtuelt. Det reducerer både behovet for at rejse og sparer tid. Både VR og AR forventes i fremtiden at ville forandre vores syn på det fysiske rum.

3. Leasing i stedet for køb

Leasing bliver et mere almindeligt alternativ til at købe IT-produkter. Med leasing får man sikkerhed for, at produkter ved returnering af-identificeres, slettes og genbruges på en certificeret og sikker måde, hvilket er vigtigt i forhold til GDPR og de nye databeskyttelsesregler, som træder i kraft om kort tid.

– Leasing er et mere økonomisk bæredygtigt alternativt, fordi virksomheder får overblik over deres IT-udstyr og nemt kan budgettere fremtidige indkøb. De kan på en nem måde holde styr på produkternes livscyklus og sikre, at de bortskaffes på en sikker måde og ikke havner i forkerte hænder, mener Caroline Blomé.

4. IOT og intelligente enheder

Det bliver mere og mere almindeligt med online, intelligente IT-produkter, der selv måler deres energiforbrug og automatisk slukker, når de ikke bruges. Enhederne kan give besked, når de skal opdateres eller serviceres, hvilket forlænger deres levetid. De intelligente enheder producerer endda data, som kan analyseres og bruges internt til at optimere IT-miljøet og gøre det mere bæredygtigt.

5. Egenproduktion af grøn og vedvarende energi

Stadig flere virksomheder begynder at kigge på løsninger, der kan producere egen grøn energi. Nogle virksomheder installerer solceller for at kunne forsyne egne kontorer med strøm, mens andre finder på nye måder at anvende energi fra vedvarende kilder til at drive deres datacenter.

– Generelt er det sådan, at når man producerer datatjenester, får man et overskud af varme. Den varme kan anvendes til noget andet, for eksempel at opvarme en bolig eller kontorlokaler, siger Andreas Remmer, når han forklarer, hvordan varmen fra Dustins datacenter genanvendes i dag.

Tekst: Emelie Fågelstedt
Foto: Shutterstock

Læs også: Sådan bliver dit IT-miljø mere bæredygtigt – eksperternes bedste råd

</p

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags