Inspiration

5 fremtidige sikkerhedsløsninger

I dag er vi afhængige af digitale enheder og tjenester, for at vores hverdag kan fungere. Alt lige fra patientjournaler og lægebesøg til penge og regninger håndterer vi allerede digitalt. Derfor bliver sikkerhed en afgørende udfordring i en fremtid, hvor begreber som brugernavn og kodeord ikke vil være tilstrækkelige. Og digitaliseringen vil komme til at påvirke endnu flere områder. Her er løsningerne, der skal gøre vores digitale liv sikrere.

1. Tal dig ind i banken

Din måde at tale på er lige så unik som dit fingeraftryk. Ikke bare den måde du udtrykker dig på, men også hvordan din stemme lyder. Der har længe været tale om stemmegenkendelse som sikkerhedsløsning, men nu begynder teknologien at blive testet. Et eksempel er den amerikanske bank Citibank, som har et system, der analyserer kundens stemme, når vedkommende ringer til banken. Systemet kan genkende hele 130 stemme-parametre. Så i stedet for at logge ind med kode eller kontrolspørgsmål, kan kunderne identificeres via deres stemme. Hos Citibank kan kunden genkendes efter bare 15 sekunders samtale. Teknologien kan også genkende forbryderes stemmer og dermed advare banken.

2. Router sikrer dine online gadgets

I takt med at flere gadgets i vores hjem og på vores arbejdsplads er online, stiger kravet til sikkerhed. Du vil sikkert gerne undgå, at din termostat eller dit køleskab bliver hacket og holder op med at virke. F-secure SENSE er en router og tjeneste, der skaber et ekstra sikkerhedslag for dine online gadgets.

3. Tast dig ind

Ligesom din stemme er unik, er den måde du skriver på også unik – selv når du bruger et tastatur. Ved at analyser præcist hvordan brugeren trykker på tasterne, kan virksomheden Typing DNA identificere og godkende en person. På den måde kan du logge ind, selv om du skriver dit password forkert – så længe du skriver forkert på din helt egen måde. Systemet kan også bruges til at kontrollere, at det er den rigtige elev, der skriver og afleverer en eksamensopgave digitalt via fjernundervisning.

4. Beskyt kort og mobil mod lurer

Det bliver mere og mere almindeligt at betale ved at holde sin mobil eller betalingskort hen mod en RFID-læser. Det betyder dog, at andre i teorien kan aflæse dine kort, uden at du bemærker det. Hvis der for eksempel er trængsel i bussen, eller du lægger mobilen fra dig et øjeblik. Men med et etui med indbygget RFID-beskyttelse er kort og telefon sikrede mod angreb. Indlagt kobber- eller aluminiumstråd blokerer de elektriske signaler, der benyttes til at aflæse RFID. Etuierne findes i mange forskellige varianter for eksempel fra Vaultskin eller Silent Pocket.

5. Øre for sikkerhed

Efter fingeraftrykslæsere og stemmegenkendelse er ørerne det næste inden for biometriske sikkerhedsløsninger. Snart vil du kunne betale i butikker eller låse døren op med dit øre. Det mener i hvert fald virksomheden Descartes Biometrics, der står bag en sikkerhedsløsning, som scanner dit øre for at kunne identificere dig. Til forskel fra ansigtet, så forandres ørerne meget lidt med tiden, hvilket gør dem egnede til identificering.

Læs mere: 5 teknologier der kan ændre fremtidens arbejdsplads

11 december 2017

Tags