Inspiration

5 brancher der vil blive ændret af kunstig intelligens

Selvkørende biler er et af de områder, hvor AI har potentiale til at revolutionere udviklingen. Men der findes mange andre brancher, som på den ene eller anden måde bliver påvirket af kunstig intelligens. Her er fem eksempler.

Musikbranchen

Abbey Road Red er en startup-inkubator i London, der drives af det legendariske pladestudie med samme navn, hvor alle fra Beatles til Kanye West har indspillet albums. Blandt virksomhederne bag Abbey Road Red er der to, som undersøger, om kunstig intelligens kan skabe musik. Målet er ikke at udkonkurrere Adele eller gøre Hans Zimmer arbejdsløs. Men derimod at skabe ’brugsmusik’ til YouTube-videoer, reklamefilm og virksomhedspræsentationer.

Sundhedssektoren

Inden for sundhedssektoren kan AI bruges til mange ting, som vi mennesker er dårlige til, eller som er tidskrævende og besværlige. På Stanford-universitetet i USA har radiologerne fået hjælp af kunstig intelligens til at analysere røntgenbilleder. Ved at skabe et ”heatmap” kan AI-systemet vise hvor på et røntgenbillede, det er mest sandsynligt, at der findes en forandring. AI-teknologien er bedre end mennesker til at finde lungebetændelse, atelektase, lungecancer og mange andre sygdomme. Desuden stiller kunstig intelligens færre fejlagtige diagnoser end lægerne.

Journalistik

I november sidste år meddelte den svenske mediekoncern NTM, at de satser på et treårigt projekt, hvor kunstig intelligens skal hjælpe redaktører og journalister med at analysere, hvad læserne er interesserede i, og hvilke typer artikler koncernens aviser skal skrive. Nyhedsbureauer som amerikanske AP, svenske TT og NTB i Norge har i flere år benyttet automatiserede systemer til at skrive notitser og kortere artikler om sport og forretningsverdenen.

Finans

At forudse kursudsving er en svær øvelse, og både aber, potteplanter og rene tilfældigheder har i eksperimenter haft mere succes end højt betalte formueforvaltere. At lykkes på finansmarkedet handler om at se et mønster i store datamængder, holde hovedet koldt og træffe en beslutning – præcis hvad maskiner er meget bedre til end vi mennesker. Allerede i dag udfører AI mange opgaver inden for finansbranchen fx kreditvurderinger, finansiel rådgivning og sporing af afvigelser, der kan tyde på økonomisk kriminalitet.

Jura

IBM’s supercomputer Watson er måske mest kendt for at have slået den menneskelige verdensmester i tv-quizzen Jeopardy. Men Watson er også en del af teknologien bag ROSS; en juridisk tilpasning af kunstig intelligens, der kan analysere millioner af juridiske dokumenter på en brøkdel af den tid, det tager for en menneskelig jurist. Ligesom inden for sundhedssektoren kan ROSS ikke erstatte mennesker, men derimod frigive tid til det, de menneskelige jurister er bedre til så som klientkontakt og etiske vurderinger.

Læs også:AI-eksperten: ”Etik er lige så vigtig som teknologi”

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags