Inspiration

10 interessante fakta om e-mails

De fleste af os anvender teknologien hver dag og tager den for givet. Men hvad ved du egentlig om et af vores mest almindelige arbejdsredskaber? Her er 10 interessante fakta om e-mails.

1. 1971 – verdens første mail

I oktober 1971 blev den første mail sendt. Det lykkedes for en mand ved navn Ray Tomlinson via det militære netværk Arpanet at sende en meddelelse mellem to computere, som stod en meter fra hinanden. Ray Tomlinson er også manden bag adressestrukturen [email protected]

2. Første mail på svensk jord

I 1983 modtog datateknikeren Björn Eriksen en elektronisk meddelelse sendt fra Amsterdam med titlen ”Hello”. Meddelelsen indeholdt ikke noget epokegørende – kun information om, at mailen var en test. Men det blev begyndelsen til noget mere end 90 procent af svenskerne benytter sig af hver dag. Eriksen kom senere til at registrere og eje .se-domænet og kaldes derfor i dag for Mr. Internet.

3. Der sendes et imponerende antal mails hver dag…

Ifølge Radicati Group fandtes der i marts 2018 omkring 3,8 milliarder e-mailkonti registreret i verden. Antallet af mails, der sendes mellem disse adresser hver dag, er beregnet til at være 281 milliarder. Om bare fire år mener Radicati Group, at antallet vil være steget til hele 333 milliarder.

4. …men mange mails er spam

Efter et all-time-high i april 2014, hvor spam udgjorde 71,1 % af alle sendte mails, så er antallet af spam-mails faldet i løbet af de seneste år. I marts 2018 lå tallet på omkring 48,16 %, ifølge statista.com. De mest almindelige kategorier for spam er voksenindhold og forskellige typer af medicin-spam.

5. Der findes faktisk nogen, der falder for spam

Ifølge spamlaws.com åbner cirka 14 procent af modtagerne spammails. Og fire procent af samtlige modtagere har nogle gange købt noget. Man har regnet ud, at selvom kun én ud af 25.000 personer køber noget på baggrund af en spammail, så er det ifølge rapporten The Economics of Spam fra 2012 tiden værd, som afsenderen af spammailen bruger på at sende den.

6. De tre mest spammede lande

Helt i toppen af spammede lande ligger USA, Kina og Rusland. Mere overraskende er det måske, at Hviderusland er det land, der modtager mest spam per capita. Næsten 30 procent af alle mailadresser i Hviderusland er blokeret af anti-spamfirmaer ifølge en rapport fra Cloudfirm. Det betyder dog ikke, at hviderussere er mere ramt af spam end andre, men snarere at internationale spammere tager vejen gennem kaprede computere i Hviderusland.

7. Første mail fra rummet

“Hello Earth! Greetings from the STS-43 Crew. This is the first AppleLink from space. Having a GREAT time, wish you were here,…send cryo and RCS! Hasta la vista, baby,…we’ll be back!”

Sådan skrev astronauterne Shannon Lucid og James C. Adamson i mailen, der blev den første mail sendt fra rummet. De sendte den under en mission med rumfærgen Atlantis i august 1991. De sendte mailen fra en bærbar Mac og benyttede online-tjenesten AppleLink, som var blevet konfigureret specielt, så den kunne kobles op mod NASAs kommunikationssystem.

8. Analog præsident i en digital tid

Ifølge hans eget udsagn sendte Bill Clinton kun to mails i sin tid som præsident fra 1993-2001. Den første var en lykønskningshilsen til astronauten John Glenn i 1998. Den anden var sendt som støtte til styrkerne på Balkan. Sjov historie, ikke? Men måske ikke helt sand. Ifølge en artikel i The Atlantic havde han nemlig allerede i 1993 e-mailadressen [email protected] I samme artikel omtales en mail til Carl Bildt i februar 1994, som skulle være skrevet i VERSALER.

9. Det mest almindelige password er lige lovlig enkelt

Mange mere eller mindre gode passwords er passeret revy i internettets historie. Hvert år laver SplashData en liste over de mest almindelige. I 2013 overtog passwordet ”123456” førstepladsen efter ordet ”password”, som det mest almindelige password. Det er måske forklaringen på, at e-mails i dag er den mest almindelige adgang for hacker-angreb.

10. Så mange timer bruger vi på indbakken

Ifølge en undersøgelse foretaget af Adobe 2017 bruger amerikanske kontoransatte 3,3 timer hver dag på arbejdsrelaterede mails. Sammenlignet med tidligere år er den tid dog mindsket med 20 procent.

Læs også:
5 bærbare computere til alle formål
10 fordele ved tjenester i skyen

Kilder: bbc.com, spamlaws.com, Radicati Group, internetmuseum.se, engadget.com, idgconnect.com, SplashData, adobe.com

Sidst opdateret: 1 juli 2022

Tags