Smidig løsning til e-handel

Klarna erobrer flere og flere lande med sine betalingsløsninger til e-handel. Kunden får varen først og betaler senere. Konceptet bygger på avancerede programmer, der vurderer risikoen ved den enkelte kunde. Hvor køberen befinder sig, på hvilket tidspunkt købet foretages, og hvordan data lægges ind, er eksempler på parametre, der påvirker kreditvurderingen.

Klarna er gået fra nul til over 1.000 medarbejdere på under 10 år – hvordan håndterer I alle nyansættelserne?

– Det er vigtigt at tiltrække medarbejdere med de rigtige kompetencer og ambitioner. Det var ikke så let i begyndelsen, hvor det ikke var en selvfølge, at dygtige talenter søger ind hos et lille firma. I dag er det nemmere.

– Vi er et team, og vi er i Champions League – ikke Serie 3. Vi vil have dem, der er seriøse. Teambuilding er vigtigt – og med det mener jeg ikke, at vi for eksempel tager på kajaktur, men at vi gør noget hele tiden. Hos os skal der være højt til loftet. Medarbejderne udfordres af veldefi nerede mål, og vi giver hinanden konstruktiv kritik. Det var nemt, da vi var på størrelse med et fodboldhold, men når man har tusind medarbejdere, er det ikke så enkelt. Det kræver investering af tid. Et konkret eksempel er, når vi arbejder i teams og beder hinanden om at sige noget specifikt om en kollega. Noget, som man ønsker, at vedkommende skal blive ved med eller holde op med at gøre. Det er en enkel metode til at være åben og undgå irritation.

I tager den økonomiske risiko for jeres kunder, hvordan fungerer det?

– Vores risikovurdering handler om at lave en vurdering af hvem, der kan og vil betale. For eksempel kan vi se, at dem, der handler klokken 3 om natten, har dårligere betalingsevne end dem, der handler klokken 3 om eftermiddagen. Det gælder selvfølgelig ikke alle, men når man indregner mange faktorer, bliver vurderingen mere skudsikker. På den måde er vi rigtig gode til at lave risikovurderinger i realtid.

– Når det gælder sikkerhed, tror jeg ikke på én perfekt løsning. Hvis der var en, ville vi naturligvis vælge den. Men vi tør ikke vente. Vi har en dynamisk model, og hver gang en kunde kommer til Klarna, laver vi en risikovurdering, og vi har forskellige systemer for forskellige transaktioner. Dem, der køber gardiner håndteres af ét system, og dem, der køber 5 iPhones af et andet. Sommetider kræver det kun ét klik, andre gange mere. Det må selvfølgelig ikke se helt forskelligt ud for brugeren. Det er en balancegang. Man kunne nemt lave et helt sikkert system, men det ville være umuligt at bruge

Hvor kompliceret er det at etablere finansielle løsninger uden for Sverige?

I dag findes Klarna Group i 14 lande, og vi har ambitioner om at tilføje flere. Vi har tilladelse fra Finansinspektionen til at tilbyde finansielle løsninger, og EU har planer om at harmonisere reglerne. Derimod er landenes forbrugerlovgivning specifik og kræver tilpasninger. Vi ønsker at skabe en enkel, smidig og attraktiv løsning for forbrugerne, og det er langt mere teknisk udfordrende.

Hvordan ser fremtidens betalingssystem ud?

– Jeg tror på mobilen, men folk blander begreberne sammen. Vi vandt for nylig kontrakten på Stockholm Lokaltrafiks sms-billetsystem. Jeg tror, vi kommer til at se flere tilsvarende systemer, så mange virksomheder bruger mobilen som betalingsmiddel – f.eks. taxabranchen. Men det er ikke en naturlig betalingsform at bruge mobilen i en fysisk butik. Det er stadig meget nemmere at finde sit kort frem.

Det meste synes at være gået godt for Klarna, men er der nogle fejltrin, du vil afsløre?

– At vi ikke turde tænke stort tidligere – f.eks. ved vores etablering i Tyskland. Selvom Tyskland føles længere væk end vores nærmeste naboer, så er de kulturelle forskelle ikke så store. Alle udlandsetableringer kræver næsten samme store indsats, men det tyske marked er mange gange større end f.eks. de nordiske, så investeringen bliver mere lønsom

Tekst: Petra Lodén
Foto: Peter Cederling

Vi vandt for nylig kontrakten på Stockholm Lokaltrafiks sms-billetsystem. Jeg tror, vi kommer til at se flere tilsvarende systemer.

Sebastian Siemiatkowski, grundlægger af og CEO for Klarna.

Kort om Sebastian Siemiatkowski

Alder:
32 år.
Stillingsbetegnelse:
Grundlægger af og CEO for Klarna.
Familie:
Samboende med Nina og datteren Bianca.
Bopæl:
Östermalm, Stockholm.
Meritter:
Har rejst Jorden rundt uden at flyve.
Fritidsinteresser:
Ridning og hans 5 måneder gamle datter.
Drivkraft:
Når folk twitter om, at de kan lide Klarnas produkter.
Bedste gadget:
Min Samsung, som er direkte synkroniseret med Dropbox.

Kort om Klarna

2005 begynder historien om Klarna og afslutningen på den utrygge e-handel. Sebastian, Niklas og Victor mødes på Handelshøjskolen i Stockholm, og visionen om en tryggere, enklere og sjovere e handel for både købere og sælgere tager form. Kort efter etableringen af Kreditor, lanceres den første betalingsløsning, som lader kunden få varen hjem og betale senere via faktura.

Læs mere om Klarnas betalingsløsninger på klarna.dk