Fokus

Hybridløsninger til alle.

Skyen giver stor fleksibilitet, men man behøver måske ikke at være fleksibel på hele området.

Kontakt en rådgiver

Hybridløsninger til alle

Skyen giver stor fleksibilitet, men man behøver måske ikke at være fleksibel på hele området. Ofte kan det være en bedre idé at vælge en hybridløsning, hvor alt kan administreres på samme måde.

I dag er der ikke mange virksomheder, som ikke udnytter de offentlige cloud-tjenesters muligheder for fleksibilitet. Andreas Remmer, specialist i IT-infrastruktur hos Dustin, forklarer, at valget ikke længere handler om, hvorvidt man skal op i skyen, men hvad man ikke skal placere i den.
- Små virksomheder, som ikke har en store IT-ressourcer, kan roligt købe alt som cloud-tjeneste, hvis de af en eller anden årsag ikke har meget specifikke krav. I dag køber de heller ikke nogen servere, siger han.

For større virksomheder kræves dog en overgang. Besparelserne ved cloud-tjenesten bliver måske ædt op af nye omkostninger. Her er det interessant med forskellige typer af hybridløsninger, hvor visse dele af IT-understøttelsen købes som offentlige cloud-tjenester og andet placeres i private skyer eller lokalt.

- Du har måske godt styr på, hvordan 75% af IT-miljøet vil se ud over en treårsperiode, men 25% er mere usikkert afhængigt af konjunktur og andre forandringer som opkøb eller skift af teknologi. Det er her, de offentlige cloud-tjenester passer perfekt, hvor du for det øvrige risikerer at betale for en fleksibilitet, du aldrig bruger, siger Andreas Remmer.

Udnyt oparbejdet kompetence
Samtidigt vil man kunne administrere alt ét sted, uanset om beregningerne sker i skyen, på en hostet server eller i det egne datacenter. De forskellige producenter har selvfølgelig deres egne varianter af hybridløsninger. Andreas Remmer anbefaler, at man vælger løsning ud fra, hvad man i forvejen kender til.

- Hvorfor ikke udnytte de oparbejdede kompetencer? Og hvis I har mange generalister, kan Dustin tilbyde endnu en god løsning. Der er løsninger, der passer til alle.

En fordel ved cloud-tjenester er, at de kan skaleres ved behov. Men selv med dagens hyperkonvergerede infrastrukturløsninger, hvor lagringen er helt integreret i serverløsningen, kan man betale, når behovene vokser. Man behøver ikke have en kapacitetsbuffer - man kan bare tilføje en ekstra node, når det bliver nødvendigt.

- Alle ser på offentlige cloud-tjenester, men i dag er det stadig langt fra alle, som kan lægge alt i skyen. Det kan handle om omkostninger, om at beholde kontrollen, juridiske årsager eller simpelthen fordi alt ikke fungerer, som man ønsker, og at man ikke er klar til at gå på kompromis. Men man kan alligevel opnå samme simplicitet i administrationen, siger Andreas Remmer.

Stadig efterspørgsel på standardservere
Selvom man når langt ved at gå over til cloud-tjenester, har man stadig brug for en del hardware på plads for dataopsamling og beregning lokalt, såkaldt edge computing. Her bruges almindelige standardservere, og dette marked ser ud til at vokse.

- Noget andet, som også driver hardwaresalget i dag er AI/BI. Grundet forskellige årsager har virksomheder brug for at kunne beregne mere og hurtigere. Så har man brug for lokale servere. IT-afdelingen vil straks kunne leve op til nye krav og opgaver uden først at skulle købe evnerne til at udrette ting, siger han.

På længere sigt tror Andreas Remmer dog, at cloud-tjenesterne vil overtage mere og mere.

- Lidt groft sagt kan dagens situation sammenlignes med, hvor vi var med virtualisering for cirka 10 år siden. Der var af visse årsager nogle ting, vi ikke valgte at virtualisere, og nu virtualiserer vi alt. Jeg tror, vi får en lignende udvikling inden for cloud computing.