Bæredygtighed

Se helheden, når du skal vælge bæredygtigt

Mange arbejder på at træffe bæredygtige valg, når de køber IT. Vi spurgte HP’s og Dustins bæredygtighedschefer om, hvad man bør tænke på for at træffe det rigtige valg.

Stephanie Forsblom, bæredygtighedschef hos Dustin, starter med at konstatere, at der er væsentlig forskel på producenterne i IT-branchen.

– Virksomheder er nået forskelligt og har forskellige ambitionsniveauer. HP er en producent, som har arbejdet længe og rigtig meget med disse spørgsmål, siger hun.

– Vi har en stærk drivkraft. Allerede for over 10 år siden begyndte vi at modarbejde konfliktmineraler. Vi var også først i branchen med at lave beregninger af vores totale klimaaftryk, inklusive leverandørleddet og hvordan vores produkter bruges, siger Madeleine Bergrahm, nordisk bæredygtighedschef hos HP.

HP opfordrer også kunderne til at have bæredygtighedsaspektet med i deres indkøb.

– Det kan være svært, eftersom området er så bredt. Derfor hjælper vi ved blandt andet at fremsætte forslag til bæredygtighedskrav, som kunderne kan arbejde ud fra, fortæller Madeleine Bergrahm.

Stephanie Forsblom, Bæredygtighedschef hos Dustin.

Madeleine Bergrahm, Nordisk Bæredygtighedschef hos HP.

Mærkning er en nem vej

For mindre organisationer, der ikke selv har så godt styr på det, er Stephanie Forsbloms grundtips at vælge produkter med en bæredygtighedsmærkning som TCO Certified.

– Lige denne mærkning betyder, at produktet lever op til krav ikke bare på miljøområdet, men også til sociale kriterier og ansvarlig produktion. På vores hjemmeside Bæredygtigt valg finder du flere tips til, hvad du bør tænke på inden et køb, siger hun.

Man bør oprette et livscyklusperspektiv og se på, hvordan produkter fremstilles, hvordan de bruges og hvad der skal ske, når det er tid til at skifte dem ud.

– Noget, der kaldes miljøtoner til printere, er måske ikke så bæredygtigt alligevel. Dårligere kvalitet gør, at man bruger mere papir, og det er rigtig hårdt for miljøet. Desuden kan udledning af partikler og flygtige organiske stoffer blive højere end med originalprodukter, siger Madeleine Bergrahm.

Man skal også tage hensyn til energiforbruget, både ved produktion og brug.

– En tryghed for kunden er også, at Dustin har et adfærdskodeks, som vores producenter skal følge. Vi vil blandt andet have inspicering af, at krav til ting, som kemikaliebrug, konfliktmineraler og arbejdsforhold, overholdes, siger Stephanie Forsblom.

Genbrug forlænger produktlivet

Med Dustins genbrugstjenester kan man desuden sørge for, at gamle produkter så vidt muligt genbruges. Så reduceres kuldioxidaftrykket meget sammenlignet med genvinding.

– Også inden for genvinding kan man gøre meget. På HP arbejder vi f.eks. med at genbruge plast fra gamle printere i nye for at blive mere cirkulære. Vi vil også gerne se, at flere kunder åbner op for at købe tjenester i stedet for produkter, for så kan tjenesteudbyderen lettere optimere produktets miljøpåvirkning, siger Madeleine Bergrahm.

En stor kilde til kuldioxidudslip er transporter. Her har HP udviklet en særlig transportmåde for dem, der bestiller i god tid. Så leveres bestillingen fra Asien via tog, som har meget lavere klimapåvirkning end fly.

Til sidst anbefaler de to, at man laver en ordentlig opfølgning på sine bæredygtige køb.

– Det har vi gjort for nogen kunder sammen med Dustin. Jeg synes, at det kan være en ligeså vigtig del i bæredygtighedsarbejdet at følge op på, at leverandørerne overholder de krav og forventninger, der bliver stillet til dem, siger Madeleine Bergrahm.

Læs mere om, hvordan du træffer et bæredygtigt valg på vores bæredygtighedsside.