Sådan vælger du skærm efter opgaven

Skærmen er afgørende for, hvordan vi trives foran computeren. De seneste år er der kommet flere nyheder, som gør arbejdet foran skærmen både sjovere og mere komfortabelt.

Det første, du skal tænke på, når du står over for at skulle købe en ny skærm til dig selv eller virksomheden, er, hvordan den skal bruges. Det er afgørende for hvilken type skærm, du skal vælge. Björn Rönnlund, som er Nordic Product Manager hos Dustin, inddeler skærme i tre forskellige kategorier: Allround-skærme, gaming-skærme og skærme til grafisk design.

De grafiske skærme skal kunne kalibreres, så man får en præcis farvegengivelse, så det, du ser på skærmen, svarer til det trykte resultat. Til gaming-skærme er det vigtigste, at de har en høj opdateringsfrekvens, og allround-skærmene er groft regnet alle de øvrige skærme, der ikke falder ind under nogen af de andre kategorier.

– Jeg skal også lige huske at nævne installationsskærmene; skærme som er beregnet til konferencerum og offentlige miljøer. Alt for ofte sparer man og køber et almindeligt tv i stedet for. Men tv-skærme er ikke tilpasset til den form for anvendelse. Installationsskærme kan tåle at være tændt meget længere uden at tage skade, de er mere stabilt bygget, og de tænder, så snart de får signal, så du slipper for at lede efter fjernbetjeningen, siger Björn Rönnlund.

Mange nyheder på skærmfronten

Hvis du ikke har købt skærm i et stykke tid, vil du opdage, at der alene inden for de seneste år er sket en hel del på markedet. Imens computer- og mobilproducenterne for det meste bare forfiner den eksisterende teknologi, så har skærmene fået helt nye funktioner, standarder og design, som du skal tage stilling til.

– I den seneste tid har vi USB-C, 4K-, 5K- og endda 6K-opløsning, buede skærme og buede ultra wide-skærme for bare at nævne nogle af nyhederne, siger Björn Rönnlund.

Især USB-C er noget, han gerne vil fremhæve, hvis du vil have en fremtidssikret skærm, som også er meget praktisk i det daglige arbejde.

– USB-C gør det langt enklere end tidligere at koble din computer sammen med både skærm og periferiudstyr. Man slipper for dockingstationer og diverse kabler og tilslutter bare et USB C-kabel mellem computeren og skærmen og får billede, lyd, strøm og endda også dataoverførsel, hvis du har eksternt tilbehør som harddiske, tastatur og mus koblet til skærmen, siger Björn Rönnlund.

For dig, der ikke rigtig vil hoppe på USB-C-toget endnu, og/eller ikke har en computer med USB-C-indgang, findes der en række andre tilslutningsstandarder, du kan vælge imellem. For at få den bedste billedkvalitet, den højeste opdateringsfrekvens og generelt den mest fremtidssikrede løsning, bør du vælge en skærm med Displayport. Det næstbedste er HDMI, mens gamle standarder som DVI og VGA definitivt hører hjemme på et museum.

En bred skærm i stedet for to mindre

Der har længe været en tendens til at have to skærme ved siden af hinanden, så man kan udvide skrivebordet og arbejde med flere vinduer åbne samtidig. Nu findes der en kategori, der kaldes for ”ultra wide”. Det er skærme med et bredere billed-/størrelsesforhold end de klassiske 16:9 (widescreen).

– I stedet for at købe to 24’’-skærme og få to kanter mellem skærmene, synes jeg, man skal vælge en 34’’ ultra wide-skærm der giver et tilsvarende billedområde – men uden kanterne, siger Björn Rönnlund.

Buede skærme, eller ”curved” som de kaldes på engelsk, slog aldrig igennem som tv-skærme, men i ultra wide-segmentet giver egenskaben en stor fordel, synes Björn Rönnlund:

– Eftersom du sidder meget tættere på en skærm end på et tv, så får du en mere omsluttende fornemmelse med en buet skærm. Desuden bliver synsvinklen bedre, siger han.

Til dagligt arbejder han selv med en 49’’ ultra wide-skærm og vil ikke bytte til en mindre

– 49’’ føles overflødigt i begyndelsen, men når man har vænnet sig til det, er det fantastisk, og jeg vil ikke gå tilbage. Men 34’’ er også et meget praktisk format, synes jeg. Det giver et godt arbejdsområde for dem, der har flere vinduer og programmer i gang samtidig.

For dem, der ikke har budget - eller skrivebordsplads – til at investere i en stor ultra wide-skærm, er skridtet fra Full HD-opløsning (1920x1080) til QHD (2560x1440) et stort skridt fremad for de fleste. Du kan arbejde med flere vinduer åbne, uden at det føles lige så overfyldt som tidligere. Og hvis du arbejder med Excel, vil du kunne se flere celler. For at udnytte opløsningen maksimalt anbefaler Björn Rönnlund at vælge en QHD-skærm på 27’’ eller større.

Læs også: Slik utstyrer du en moderne arbeidsplass

16 marts 2020

Syv skærme der skiller sig ud

Uanset om du vil have den bedste skærm til billedredigering, den skarpeste opløsning eller bare kontorets største skærm, så vil du helt sikkert kunne finde din favorit her.

27 marts 2020

Sådan holder du styr på klienterne med Modern Workplace

Modern Workplace er præcis, som navnet siger – en komplet løsning til en moderne arbejdsplads, der tager hensyn til både produktivitet og sikkerhed.

20 marts 2020

Ekspertens tips: Tænk på dette, når du arbejder hjemmefra

Strukturer din dag, vis din tilgængelighed og husk det sociale. Vores IT-konsulent Fredrik Hansson giver tips til, hvad du kan tænke på, når du arbejder hjemme.

13 marts 2020

Der vil altid være jobs til rådighed

Hvordan ser fremtidens job ud? Det spørgsmål får Johannes Koponen fra den finske tænketank Demos Helsinki ofte.

12 marts 2020

Zacco fik bedre sikkerhed med computere fra HP

For en virksomhed, der har til opgave at beskytte andre virksomheders immaterielle aktiver, er høj datasikkerhed en nødvendighed. I dag har de fået et mere sikkert IT-miljø, som koster mindre og er lettere at vedligeholde.

3 marts 2020

Klienthåndtering og sikkerhed

Sikkerhed er en af de vigtigste årsager til, at virksomheden skal have fuldstændig styr på sine klienter. Her er farerne ved halvfærdig klienthåndtering.

27 februar 2020