Fire trin til at komme i gang med at arbejde med AI

AI kan føles abstrakt og svært at få hold på – men skridtet fra buzzword til konkret værdi for din virksomhed er ikke lang. Sådan her kan du begynde dit første AI-projekt.

1. Bliv bekendt med AI og de muligheder (og begrænsninger) teknologien har

For det første: Hvad er AI? Glem alt om popkulturelle referencer til selvstændige robotter og ondskabsfulde datasystemer. Nutidens AI arbejder i baggrunden og gør vores eksisterende systemer smartere og åbner op for en række muligheder med de data, der hele tiden samles ind. Computer vision, sprogforståelse, neurale netværk og machine learning er nogle af de komponenter, der tilsammen kan bruges til at skabe værdi.

Eksempler på, hvad AI kan bruges til, er optimering af logistik, analyse af kundeadfærd, skræddersyet markedsføring, trendspotting og håndtering af kundesupport.

For at få en grundlæggende forståelse for, hvordan man praktisk anvender AI, bør du gøre dig bekendt med de værktøjer, der findes offentligt tilgængelige i dag. To eksempler, som er gode at begynde med, er Microsoft Cognitive Toolkit og Google TensorFlow. Begge to kan inkluderes som bibliotek i et eksisterende program eller køres selvstændigt.

2. Hvad vil du opnå?

Næste skridt er at finde ud af hvilke problemer, du gerne vil løse med AI. Som første projekt bør du undgå at vælge noget forretningskritisk og gerne vælge noget, hvor du hurtigt kan se en konkret nytteværdi. Det bør også være et område, hvor der findes meget data, så der er noget at analysere. For at finde inspiration kan du kigge på, hvordan konkurrenterne arbejder med AI. Prøv at google, hvordan AI benyttes i din branche eller af større virksomheder i din branche.

Du kan også prøve at implementere en eksisterende AI-løsning som for eksempel en chat-bot i kundeservice. For at øge transparensen bør du være omhyggelig med tydeligt at informere kunderne om, at de chatter med en robot, og at det er et projekt på forsøgsstadiet, så kunden har de rette forventninger til funktionaliteten.

3. Begynd AI-projektet

Når du har fået grundlæggende styr på konceptet og fundet et passende område at anvende AI på, så er det tid til at skride til handling. Hvis din virksomhed bare ønsker at foretage et lille proof-of-concept, så er det måske tilstrækkeligt, at en programmeringskyndig person lægger et par timer i at sammensætte et projekt baseret på de værktøjer, der er tilgængelige. Hvis I vil satse større, er det måske en god idé at kalde hjælp ind ude fra for at være sikker på, at I kommer rigtigt fra start. Sammensæt en projektgruppe og afsæt tid til et antal workshops med en ekstern ekspert.

4. Rette forudsætninger

For at det første AI-projekt skal få de bedst mulige forudsætninger for at lykkes, er der en række ting man bør tænke på. AI-projekter, selv de små af slagsen, handler om at håndtere store datamængder og har derfor brug for en hel del processorkraft. Det bør du tage højde for, inden du sætter projektet i gang. For eksempel kan du udvide virksomhedens cloud-lagring og/eller serverkapacitet. Det er også vigtigt at holde fokus og tydeligt afgrænse hvilke problemer, AI skal hjælpe med at løse. Ellers kan det være svært at tolke de resultater, som projektet kommer frem med. Det gør det også lettere at finde ud af, om AI-applikationen er blevet fodret med de rigtige – og tilstrækkeligt mange – data for at kunne besvare dine spørgsmål.

Læs også: 3 skøre forskningsprojekter der udvider vores horisont

27 november 2019

Nyheder, trends og sjove facts

Produkter, forretningsmodeller, teknologi og innovation. Her samler vi de seneste nyheder fra IT-verden.

18 februar 2020

Udnyt AI allerede i dag

Med moderne AI-teknologi kan både store og små virksomheder udnytte deres ressourcer smartere, udvide deres tilbud til kunderne og få et forspring i forhold til konkurrenterne. Og det allerbedste er, at teknologien allerede er tilgængelig i dag.

12 februar 2020

Skab balance i dit digitale liv

Digitaliseringen får ofte skylden for den øgede stress i samfundet. Men er det virkelig teknologien i sig selv, der giver stress? Og hvordan kan man få en bedre digital balance i livet?

13 januar 2020

3 skøre forskningsprojekter der udvider vores horisont

Inden vi flytter til Mars, skal vi smide en atombombe på planeten. Snart kan vi måske tweete alene ved tankens kraft. Allerede nu kan forskere se igennem vægge via vores trådløse netværk. Her er tre skøre projekter, der (måske) viser vejen ind i fremtiden.

14 november 2019

10 fakta om e-handel

E-handel i Norden vokser hurtigere end noget andet sted i verden, sydkoreanerne køber deres dagligvarer på nettet, og mobilen har overhalet både computer og tablet som den foretrukne platform, når vi handler på nettet. E-handel udvikler sig hele tiden, men nogle rekorder står fast…

14 oktober 2019

Sådan skal Dustin tage vare på sin egen innovationsevne

Så hvordan sørger man for ikke at miste sig selv i interne projekter og i stedet bevare kundefokus og innovationsevne? Vi spurgte Jenny Litborn, ansvarlig for Service Product Management hos Dustin, som blandt andet leder virksomhedens strukturerede innovationsarbejde.

7 oktober 2019